Wetenschap - 5 april 2001

PSF schenkt biologische koffie op studentenraadsvergadering

Dr. ir. Peter Booman kreeg van de Progressieve Studenten Fraktie (PSF) tijdens de vergadering van de studentenraad 29 maart een pak biologische en een pak fair trade koffie cadeau. De PSF deed deze geste uit protest tegen het serveren van Douwe Egberts koffie in de universiteitskantines. Booman is als directeur van het Facilitair Bedrijf in oprichting verantwoordelijk voor de inkoop van koffie.

Rector prof. dr. ir. Bert Speelman vond dat de discussie over de koffie in een breder kader geplaatst moest worden: "We moeten dit probleem in de context plaatsen. We moeten meer naar duurzaamheid kijken en daar is het ecologische aspect er ??n van. Daarnaast zijn er economische en sociale aspecten en het welzijnsaspect van de dieren. De studenten moeten laten zien hoe belangrijk duurzaamheid voor hen is." Verder trok hij het milieuargument van de studenten in twijfel. "Of Max Havelaar-koffie wel zo milieuvriendelijk is, betwijfel ik."

Speelman vindt ook dat er niet alleen naar de materi?le kant gekeken moet worden. "Elke student zou zes studiepunten voor het onderwerp duurzaamheid moeten halen. Ook in onderwijsbeleid moet duurzaamheid blijken", hield hij de studentenraad voor. Of de universiteit zou overstappen op 'duurzame' koffie, liet Speelman echter in het ongewisse. | E.W.