Nieuws - 1 januari 1970

PROTA-project krijgt 2,5 miljoen

Het directoraat-generaal internationale samenwerking (DGIS) heeft 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan het PROTA-project. Dit project wil kennis over nuttige planten in de Afrikaanse tropen ontsluiten. Het geld moet wel voor het grootste deel in Afrika wordt uitgegeven.

,,Het was een zware bevalling. Voor DGIS was het heel belangrijk dat het project ook een echte bijdrage levert aan de armoedebestrijding in Afrika en het is niet eenvoudig om dat echt hard te maken’’, zegt agronoom dr Jan Siemonsma, directeur van het Wageningse netwerkkantoor van PROTA (Plant Resources of Tropical Africa). Volgens hem betekent de DGIS-bijdrage dat het project voor de komende tijd in relatief veilig vaarwater verkeert.
PROTA wil in tien jaar tijd de beschikbare kennis over ruim 7000 nuttige planten uit tropisch Afrika verzamelen en bewerken tot handzame en betrouwbare beschrijvingen. Een databank vormt de ruggengraat van het project, van waaruit een internetsite, meerdere cd-rom's en een meerdelig handboek worden afgeleid.
,,We hebben voor de komende vijf jaar voor het project tien miljoen euro begroot, dus hier kunnen we ongeveer een kwart mee dekken’’, aldus Siemonsma. PROTA heeft nog een aantal subsidieaanvragen uitstaan, onder meer in Brussel.
Een deel van de DGIS-bijdrage zal speciaal worden besteed aan de productie van vijf afgeleide producten, die een brug moeten slaan tussen de handboeken en het beleid, onderzoek en onderwijs in de betrokken regio. Siemonsma: ,,Een boek van 500 pagina’s is aan lokale politici niet besteed, die hebben meer aan informatie van maximaal twee kantjes waarin staat welk beleid nodig is om het gebruik van nuttige planten te stimuleren.’’ Bij de productie van de afgeleide producten is een grote rol weggelegd voor het PROTA-netwerkkantoor in Nairobi (Kenia) en de vijf regiokantoren bij gastheerinstituten verspreid over Afrika.
Het eerste echte PROTA-handboek over Afrikaanse groenten zal naar verwachting in augustus verschijnen. | G.v.M.