Nieuws - 5 maart 2009

PRIJS VOOR RENDABEL BIOGAS

De vinding van een VHL-studententeam trok grote belangstelling van geïnteresseerde bedrijven en organisaties. Maar het ontwerp voor een duo-installatie voor de productie van biogas en ethanol was ‘slechts’ goed voor een derde prijs in de prijsvraag voor duurzame energietransitie van GasTerra, handelsonderneming in aardgas.

In het duo-proces heffen de nadelen van de productie van biogas en ethanol elkaar op, waarmee de productie van groene brandstoffen voor melkveehouders rendabel wordt. Vertegenwoordigers van energiemaatschappijen, provincies en milieuadviesbureaus stonden op 26 februari dan ook te dringen bij de stand van de VHL-studenten. Voor het publiek waren de vier studenten uit Leeuwarden dan ook favoriet in de strijd om de GasTerra Transitie Jaarprijs. De jury oordeelde echter anders. De eerste prijs ging naar een online platform waarop consumenten met elkaar kunnen wedijveren wie het slimst energie bespaart, van Hogeschool Rotterdam. Tweede werd Hogeschool Zuyd met Gebouw Knik, dat hoogstaande architectuur verenigt met duurzame energietoepassingen.
‘Onze stand trok wel de meeste belangstelling’, stelt student Agrarisch ondernemerschap Henk Mulder nog nagenietend vast. Hij maakte het ontwerp samen met medestudenten Jilbert Herder, Zhang Zhivianhua en Yani Xiezehua. Hun derde prijs was goed voor tienduizend euro, waarvan Van Hall Larenstein er negen in een vervolgproject steekt. Duizend euro mochten de studenten onder elkaar verdelen. Mulder: ‘Ik heb voor tweehonderd euro mijn eerste pak aangeschaft, voor de presentatie. Van de rest heb ik een feestje gevierd.’