Wetenschap - 18 oktober 2007

PRI maakt witte thee groener

1431_nieuws.jpg

Foto: PRI

Onderzoekers van Plant Research International (PRI) gaan helpen de theeproductie in de Chinese provincie Fujian milieuvriendelijker te maken. Ze richten zich daarbij vooral op de exclusieve witte thee en op Oolong-thee, bekend van de traditionele Chinese theeceremonies.
‘Van theeteelt hebben ze in Fujian meer verstand dan wij’, zegt dr. Piet Boonekamp, leider van de onderzoeksgroep Bio-interacties en plantgezondheid van PRI. ‘Wij brengen vooral kennis in over de geïntegreerde bestrijding van plagen.’ Boonekamp is net terug van een missie naar Fujian, en heeft daar een overeenkomst getekend voor het opzetten van een gezamenlijk theeproject.
‘Insectenplagen zijn het grote probleem in de Chinese theeteelt’, legt Boonekamp uit. ‘Vooral de kleinere telers spuiten er flink op los met vaak verouderde middelen. Dat zie je terug in de residuen op het uiteindelijke product. Het betekent dat zij de thee vaak niet meer naar Europa kunnen exporteren.’
De belangrijkste plaag wordt gevormd door de druivencicade (Empoasca vitis) die jonge theeblaadjes oppeuzelt. De Wageningse onderzoekers gaan nu samen met de Fujian Agriculture and Forestry University en het Tea Research Institute in de provincie op zoek naar natuurlijke vijanden van deze en andere plaaginsecten. Daarnaast wordt gekeken naar de inzet van modernere, minder milieubelastende chemische middelen en de mogelijkheid lokstoffen in te zetten in de bestrijding.
Door veel nadruk te leggen op kennisoverdracht naar kleine en middelgrote theebedrijven hopen de onderzoekers de productie van exclusieve theesoorten als witte thee en Oolong-thee over twee jaar weer op exportkwaliteit te hebben. Boonekamp: ‘Dat moet haalbaar zijn, want er zijn in de regio ook telers die volledig biologisch thee telen.’
Het project biedt Wageningen de kans ervaring met het gewas thee op te doen. Boonekamp: ‘Ik heb tijdens onze reis al veel geleerd. Ook over thee zetten, want Chinezen gooien het eerste treksel van thee weg. Het tweede treksel levert de lekkerste thee.’