Organisatie - 6 december 2007

PRI krijgt standplaats bij VHL Leeuwarden

Plant Research International (PRI) gaat de perspectieven onderzoeken voor zoutwaterlandbouw in het noordelijk kustgebied. Hiervoor is dinsdag 4 december de nieuwe uitvalsbasis van PRI bij VHL in Leeuwarden geopend. Hogeschoolvoorzitter Erica Schaper verwacht dat de vestiging het academisch klimaat in Leeuwarden zal versterken.
Met de noordelijke standplaats van het onderzoeksinstituut lost Wageningen de toezegging in om serieus werk te maken van de verbinding tussen hbo- en masteropleidingen, aldus Schaper. VHL-studenten en docenten zullen dan ook gaan meewerken aan het onderzoek van PRI. De vooruitzichten voor het instituut zijn gunstig: binnenkort hebben de drie noordelijke provincies 120 miljoen euro aan subsidies te besteden voor duurzame economische ontwikkelingen.
De Friese griet en de Groningse garnaal noemt Brandenburg als mogelijk typische Waddenproducten. ‘Geen nicheproducten, maar voedsel dat een blijvend marktaandeel krijgt.’ De PRI-onderzoekers hebben een gemengde zilte bedrijfsvorm voor ogen die aquacultuur koppelt aan akkerbouw. ‘We moeten zoeken naar kansen aan beide kanten van de dijk’, aldus Brandenburg.
Het schaarse zoete water moet gekoesterd worden, betoogde Brandenburg. Zoutwaterlandbouw biedt nieuwe mogelijkheden voor gebieden die door bodemdaling en zeewaterstijging nu met enorme hoeveelheden zoet water doorgespoeld worden tegen verzilting. ‘Vroeger zeiden we: zout is schade. Dat is bij het streven naar een duurzaam platteland niet meer vol te houden. Laat zout water in gesloten stromen toe op plaatsen waar je het toch niet kunt tegenhouden, en doe er je voordeel mee.’