Organisatie - 20 november 2008

PLEZIER HELPT MENSEN IN BEWEGING

Wil je mensen aan het bewegen krijgen, dan werkt een positieve benadering van bewegen veel beter dan aandacht geven aan overgewicht. Dat bleek tijdens de internationale workshop over programma’s die lichaamsbeweging moeten stimuleren, op 13 en 14 november in Wageningen. Nederlanders doen het overigens helemaal niet slecht, met dank aan de fiets.
De internationale workshop waaraan vijftien landen meededen werd georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB) en Wageningen UR. Centraal stond de uitwisseling ervaringen met de nationale programma’s om lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl te stimuleren. In Nederland draait bijvoorbeeld sinds begin vorig jaar de campagne ‘30 minuten bewegen’.
Vier op de zes Nederlanders beweegt te weinig. Vooral mensen uit de lagere sociale milieus en jongeren lijden aan bewegingsarmoede. Maar internationaal gezien doen we het niet slecht. Volgens onderzoek van de Brit Nick Cavill bewegen Nederlanders het meest van alle Europeanen. Bovendien horen Nederlanders met de Denen en de Noren tot de slankste mensen van het continent. Slechts acht procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder heeft overgewicht. Volgens Cavill heeft dat onder meer te maken met het feit dat we zoveel fietsen.
Dr. Lenneke Vaandrager van de leerstoelgroep Sociologie van consumenten en huishoudens was betrokken bij de organisatie van de workshop. Zij steunt het NISB-project ‘Communities in beweging’ dat zich richt op mensen uit de lagere sociaal-economische milieus. Plezier in het bewegen en samen actief zijn staan daarbij centraal. Plezier is volgens Vaandrager een belangrijke gemene deler in succesvolle strategieën om mensen aan te zetten tot bewegen. Dat bleek ook tijdens de workshop. ‘Overgewicht kun je heel erg in de medische hoek trekken. Maar een positieve benadering werkt veel beter. Plezier hebben in sport en het gezamenlijk dingen doen, daar krijg je mensen sneller voor warm dan voor aandacht voor hun overgewicht.’
Het NISB en Wageningen UR gaan meewerken aan de oprichting van een internationaal kenniscentrum voor de promotie van lichaamsbeweging, dat internationale kennis moet bundelen.