Nieuws - 1 januari 1970

Overweldigende aandacht media voor wedstrijd veldrobots

Als er een prijs voor de meeste media aandacht zou bestaan zou de leerstoelgroep Agrarische bedrijfstechnologie hoge ogen gooien.

Afgelopen vrijdag waren er bij het door hen georganiseerde Field Robot Event naast diverse verslaggevers met blocnote en pen ook microfoons van Radio 1, Radio 2 en Teleac, en camera’s van het Jeugdjournaal en TV Gelderland. En dat allemaal voor dertien kleine voertuigjes die zelfstandig een paar minuten tussen rijen kniehoge maïs rondreden.
Winnaar van de wedstrijd voor veldrobots werd uiteindelijk de ‘Cropscout’, die gemaakt was door een team van A&F-medewerkers. Het voertuigje op rupsbanden legde het parcours van rechte, bochtige en vochtige rijen niet als snelste af, maar kreeg van de jury wel de hoogste waardering voor uitvoering. Met ruim tweeduizend euro was het één van de duurste robots.
Sietse, van medewerkers van PRI en WISL, werd ondanks diverse afstandrecords tweede. Teamlid Arjan Lamaker: ,,We hebben meegedaan omdat we dachten het beter te kunnen dan de teams die vorig jaar meededen. Helaas ging het niet goed met linksom draaien.’’
Lamaker ziet veldrobots toch wel als de toekomst van de landbouw. ,,Dit kun je vierentwintig uur per dag inzetten om het gewas te verzorgen.’’
Het Field Robot Event werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Volgend jaar wordt de wedstrijd, waaraan teams uit diverse Europese landen deelnamen, mogelijk in het buitenland gehouden. | Y.d.H.