Student - 8 oktober 2010

Overlast

Verontwaardiging, onbegrip, boosheid. Het nieuwe kabinet moet nog worden samengesteld, maar volgens de bezoekers van studentenweblog Soggen.nl mag het nu alweer vertrekken. De reden: zogenaamde 'langstudeerders' worden afgestraft in het geplande kabinetsbeleid.

Bij_de_buren.jpg
De nieuwe club beleidsmakers wil studenten die te lang studeren meer collegegeld laten betalen, en dus omgemotiveerden motiveren te stoppen met de studie. Immers, in een maatschappij waar tijd geld is, kost een langstuderende student behoorlijk wat pecunia. Hypocriet gedrag van Rutte en Verhagen, gezamenlijk goed voor 18 jaar lang studietijd. Tegenwoordig moeten in diezelfde tijd 4,5 bullen zijn behaald.
Niet alleen in Den Haag loopt gespuis rond dat academici bang maakt, ook in Nijmegen was het afgelopen week raak. Ene Michael, een student van de Arnhemse ArtEZ, wordt gezocht op de campus van de Radboud Universiteit. Het gaat om dezelfde man die twee jaar geleden ook al de campus onveilig maakte. Het studentenblad ANS beschreef hem toen als een 'man die zich voordoet als homofiele ArtEZ-scholier en intieme vragen stelt voor een fictieve enquête'. Ook nu staat in het opgestelde signalement 'komt gelikt en nichterig over'.
Een nichterig typetje struint ook rond in Vlaanderen, maar maakt de straten juist weer veilig. Iedereen weet wel dat geeuwwekkende provinciestadjes als Wageningen en Enschede nooit de moeite van het bewonen waard zouden zijn geweest als er geen studenten zouden wonen, toch blijft er reden tot geklaag. Herrie op straat tot in de vroege uurtjes, plakkaten kots in de straten, bouwkundig verval en verpaupering. In Leuven zijn ze het zat en heeft de gemeente een zogeheten 'Geen-overlastman' de straat op gestuurd. Speciaal voor de studenten. Een soort Superman, maar dan van de planeet Aarde en met een grote R ('Respect!') op zijn gele pak.
Misschien moeten we in Holland een legertje Leuvense 'Geen-overlastmannen' loslaten. Studenten.net hield vorige maand een enquête onder 1300 studenten waaruit bleek dat 40 procent van de ondervraagden zich na het drinken werpt in schaamtevol gedrag. Denk aan - ik citeer - 'een agent onderkotsen', 'een verregaande drang naar vandalisme' of 'in de gracht springen'. Het Groningse studentenprogramma Stug TV maakte deze week een filmpje hierover; bekijk het hieronder. Ultiem bewijsmateriaal voor Verhagen en Rutte: studenten kosten de maatschappij handen vol geld.
Nog schaamtevoller dan het onderkosten van Oom Agent is het gedrag van UvA. Aan deze Amsterdamse universiteit behaalde studente Eisfeld in 2001 haar bul politicologie, maar besloot daarna dat ze zich toch lekkerder voelt in een mannenlichaam. Het ombouwen ging prima en op alle officiële papieren - geboortebewijs, paspoort, rijbewijs - kon het ♀'tje omgezet worden in een ♂-teken. Behalve op haar bul: de UvA wilde niet een nieuw document verschaffen. Immers: ze geven maar een keer zo'n document af en regels zijn regels. Zelfs als je je bul al bijna tien jaar binnen hebt: verontwaardiging, onbegrip, boosheid. Over acht weken volgt de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling.