Organisatie - 1 januari 1970
Overheid steekt te weinig geld in onderzoek
Voor een land dat nog altijd tot 'de topkenniseconomieën van Europa' wil behoren, investeert de Nederlandse overheid erg weinig in onderzoek en innovatie. De laatste jaren nemen de investeringen zelfs af.
In de Lissabon-doelstellingen, die ook Nederland onderschrijft, staat onder meer dat de investeringen in onderzoek in 2010 gelijk moeten staan aan drie procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp). Twee procent ervan zou voor rekening moeten komen van de markt, terwijl de overheid voor een bedrag ter grootte van één procent van het bbp verantwoordelijk is.
Vorig jaar investeerde de Nederlandse overheid volgens Busquin 0,77 procent van het bbp in onderzoek, wat veel te weinig is. Om met de gehele EU (vijftien lidstaten en tien aspirant-leden) aan een investering van een procent bbp te komen, moeten de overheden hun investeringen tot 2010 met gemiddeld 6,5 procent per jaar verhogen.
Als het gaat om fiscaal voordeel voor innovatieprojecten, doet Nederland het overigens wel beter. Een recent voorbeeld daarvan is het innovatievoordeel voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Het kabinet-Balkenende II heeft daar 100 miljoen euro voor begroot. | HOP