Nieuws - 29 maart 2011

Over smaak valt heerlijk te twisten

Wat mooi om te zien dat er over het nut van cultuur wordt geluld. De moeilijkste discussie ooit.

Blogger_YK.jpg
Mijn broertje speelt veel toneel. Zaterdag speelde hij in een stuk waarin de oudere broer wordt koudgemaakt door de jongere, ingegeven door afgunst. Na afloop vroeg ik: 'Broertje, ik hoef me toch geen zorgen te maken he?' Waarop mijn met eyeliner besmeurde broeder zei: 'Neuh, ik kijk niet naar je op, dus er is geen overeenkomst.' Nee, jij trekt volle zalen.
Oh wacht, het was een uitverkochte avond. Er waren verschillende muzikale optredens, twee toneelstukjes, een expositie van een fotografe en meer, allemaal door jongeren. Was het van topniveau? Mwa. Was het kostendekkend? Ik geloof het wel. De jongeren krijgen een podium om hun kunsten (voor niets) tentoon te spreiden en de gasten hebben voor een beetje geld een leuke avond. Zo kan het dus ook.
De ziekte van hoogwaardige uitingen van cultuur is dat de grote meerderheid het niet kan waarderen (lees: er geen kut aan vindt). Daar kan de meute verder niks aan doen. De meesten missen het culturele kapitaal om zulke kunstvormen te begrijpen. Stiekem vermoed ik dat die zogenaamde hoogwaardige uitingen an sich helemaal niet zo bijzonder zijn als kunstsnobs beweren. Ik heb het meeste respect voor mensen die zich zo goed mogelijk informeren en dan bepalen wat ze leuk vinden en daar ook bij blijven. Als ze dan uitkomen bij Britney Spears of Justin Bieber is dat wat mij betreft net zoveel waard als bebop of Bach.
Iets anders dat mankeert aan 'hoogwaardige' kunstvormen is de houding van de producenten: 'Weet je, ik moet gewoon mijn ding kunnen doen.' De hele dag rondhangen en wachten op inspiratie. Dat is een houding waar mensen met geld, op zijn zachtst gezegd, weinig mee kunnen. Mijn oom is kunstschilder en heeft deze houding niet. Het liefst schildert hij stillevens maar om rond te komen neemt hij opdrachten voor portretten aan. Hij verdient het meest aan de ijdelheid van anderen, ook al doet hij het niet graag.
Zien jullie het spanningsveld? Over smaak valt heerlijk te twisten en daarom zal kunst altijd blijven bijten met zakelijke belangen.