Nieuws - 1 december 2011

Ouderwets griezelen

Griezelen, daar weten ze bij Movie W alles van. Al sinds de zomer probeert het bestuur immers in paniek de weg naar de bevrijdende uitgang te vinden terwijl het plafond met bebloede dolken langzaam omlaag zakt. Aiks! De Zweedse film Häxan, onderdeel van het mini-filmweekend op 15 en 17 december, mag dan ook toepasselijk genoemd worden.

28-STU_cult-haram.jpg
De film begint als een documentaire over hekserij door de eeuwen heen met tekeningen en illustraties van duivelarij. Daarna worden scenes met toenemende heftigheid neergezet met martelingen, verleiding en een erotisch delirium in een kerk. De film eindigt met een vergelijking tussen middeleeuwse heksen en  'moderne' hysterische vrouwen. Een klein verschil, zo blijkt. Häxan was voor de jaren '20 bijzonder expliciet en shockerend, daarom werd de film bijna overal verboden.
Het mini-filmweekend is de traditionele vooruitblik van Movie W op het filmfestival van Rotterdam. Dit keer in december in plaats van januari, omdat het filmhuis het nieuwe jaar niet leek te halen. Die deadline is inmiddels verschoven naar april, maar omdat alle films al zijn gereserveerd, blijven de data staan. Toch zou dit zomaar het laatste mini-filmfestival van Movie W kunnen zijn, wat uiteraard extra cachet geeft aan het evenement.    NM
Mini-filmfestival van Movie W op 15 en 17 december. Häxan opent het festival op 15 december om 20.30 uur.