Nieuws - 3 oktober 2015

Ouders snuffelen aan Wageningen

tekst:
Rob Ramaker

1200 Ouders van eerstejaarsstudenten maken vandaag kennis met Wageningen Universiteit. Het illustreert dat ouders steeds vaker betrokken zijn bij de studie en studiekeuze.

Foto: Guy Ackermans

Het is pas de derde centrale ouderdag. Vorig jaar kwamen hier 750 ouders op af en bij de eerste editie ging het nog om 300 tot 350 vaders en moeders.

‘De grotere rol van ouders is echt een trendbreuk’, zegt Hermien Miltenburg, relatiemarketeer en oudervoorlichter. Voorheen waren studenten vooral blij zich los te kunnen maken van hun ouders. Uit enquêtes blijken voor eerstejaars de ouders nu de belangrijkste raadgever bij hun studiekeuze. Ook sparren zij met hun kroost over de financiering en het carrièreperspectief van een studie. Als voornaamste oorzaak noemt Van Miltenburg maatregelen als de afschaffing van de basisbeurs afgelopen september.  

De grotere rol van ouders is echt een trendbreuk
Hermien Miltenburg

Wageningen Universiteit speelt in op deze verandering door de voorlichting nadrukkelijker op ouders te richten. Aangezien hun stem zwaar telt is het interessant dat ouders een goede indruk hebben van Wageningen UR. En dat ze weten welke factoren zorgen voor studiesucces. ‘Bovendien hebben niet alle ouders HBO en universiteit gedaan’, zegt Van Miltenburg. ‘Ook laagopgeleide ouders houden van hun kinderen en willen het best mogelijke advies geven.’

Vandaag kiezen eerstejaars en hun ouders uit verschillende activiteiten. Zo vinden er paneldiscussies plaats over een succesvol eerste jaar en de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. Ook zijn er rondleidingen door Forum, en een wandeling over de campus en door de binnenstad. In de stad Wageningen worden alle activiteiten verzorgd door de Wageningse ondernemers. Het gezelschap wordt ontvangen door rector Arthur Mol en burgemeester Geert van Rumund.