Wetenschap - 17 april 2012

Ouderen minder last van verhoogd BMI

4

De algemene richtlijnen voor een gezond gewicht en buikomvang kloppen niet voor ouderen. Met nieuwe grenzen zijn gezondheidsrisico's voor ouderen nauwkeuriger in te schatten.

meetband.jpg
Wageningse epidemiologen concludeerden dit na analyse van een enorme gegevensset. Hun studie verscheen 31 maart in The International Journal of Epidemiology.
De wetenschappers beoordeelden hoe buikomvang en Body Mass Index (BMI) bij ouderen samenhangt met de kans om te overlijden. Hun conclusie was dat een verhoogd BMI, risicovol op middelbare leeftijd, die kans nauwelijks blijkt te verhogen. Ook overschrijding van de uiterste gezond geachte buikomvang, 102 en 88 centimeter bij respectievelijk mannen en vrouwen, blijkt voor ouderen geen groot probleem. Het is daarom tijd om na te denken over richtlijnen specifiek voor ouderen, concludeert Ellen de Hollander, onderzoeker bij Humane voeding en het RIVM.
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is het grote risico van ondergewicht, een BMI onder de twintig, voor ouderen. Bij zowel vrouwen en mannen verdubbelt daardoor de kans op overlijden. Het precieze mechanisme erachter is nog niet bekend, daarvoor is volgens De Hollander aanvullend onderzoek nodig. ‘Mogelijke oorzaken zijn ondervoeding, verloren spiermassa of bijvoorbeeld ontstekingen.'
Ouderen worden korter
Voor hun analyse overtuigden de onderzoekers 28 internationale collega's om oude gegevens opnieuw te bekijken, maar nu alleen voor ouderen tussen de 65 en 74 jaar. In totaal berekenden ze voor ruim 58.000 proefpersonen hoe buikomvang, BMI of een combinatie van beide, samenhangt met de kans om binnen vijf jaar dood te gaan.
De onderzoekers hebben wel een vermoeden waarom ouderen minder last hebben van een verhoogd BMI. Tijdens de veroudering verandert namelijk de samenstelling van het lichaam. Dit betekent onder andere dat ouderen korter worden. Het BMI neemt daardoor toe, ook bij een gelijkblijvend lichaamsgewicht. Een BMI-richtlijn voor ouderen zou rekening moeten houden met die afwijkende betekenis van lichaamslengte.

Re:acties 4

 • Reina

  Tuurlijk ik ben 1.66cm van mijn 20 jaar en dit tot mijn 45ste daarna ben ik beginnen te krimpen en nu ben ik nog 1.61 cm , als ik dat nog ben??? Dus van een oorspronkelijke 25.4 BMI (licht overgewicht) met mijn meter 1.61 cm ben ik nu bijna obees. Toch niet logisch.

  Reageer
 • Reina

  BMI zegt niks, ik ben ook meer dan 3 cm gekrompen en nu word ik berekend op 3 cm minder wil zeggen ook minder maximaal gewicht en ideaal gewicht. We worden ouder en we moeten dus minder wegen. Klopt niks van ! Vetpercentage en spiermassa zegt al veel meer.

  Reageer
 • Marianne

  Eerlijk gezegd ben ik ook wel erg benieuwd naar de bmi berekening na krimpen. Door een scoliose heb ben ik de laatste jaren veel cm gekrompen. En de bmi ziet er heel anders uit als ik uitga van mijn oorspronkelijke lengte. Ik heb wel een dikke buik maar de inhoud van de krimp in mijn romp moet toch ergens een weg vinden.......

  Reageer
 • jan Moesker (janmoesker@home.nl)

  Hallo,

  Wat u hier schrijft ben ik het volkomen mee eens.
  met name betreffende de BMI.
  Mijn buikomvang is ook wat te veel maar dat raak ik met geen mogelijk kwijt.
  Ik zelf denk en heb de mening dat door het inzakken van de rug de huid ergens heen moet en daardoor je buikomvang toeneemt. Bij mij is die 108cm. Misschien is dit een drogreden maar ik stel mezelf er in ieder geval mee gerust.
  Ik ben van 1,83mtr. gekrompen naar 1,78mtr.
  Dus om de BMI gelijk te houden moet ik steeds meer afvallen.
  Dat klopt natuurlijk niet.
  Ik ga dan ook uit van een BMI berekening op basis van mijn oorspronkelijke lichaamslengte want dat is 10 tallen jaren mijn natuurlijke lengte geweest.

  Reageer

Re:ageer