Nieuws - 27 september 2001

Oudere mannen hebben slechte smaak

Oudere mannen hebben slechte smaak

Met het klimmen der jaren verslechtert ons smaakvermogen. Onderzoekers weten dat al jaren. Maar nu hebben ATO en Unilever de degradatie van het smaakvermogen preciezer in beeld gebracht. Vooral bij mannen verslechtert het smaakvermogen, ontdekten ze.

De onderzoekers gaven een groep jongeren en een groep ouderen bekertjes water met smaakstoffen. De concentraties hiervan varieerden van hoog tot laag, zodat de onderzoekers konden vaststellen bij welke verdunning de proefpersonen de verschillende smaken nog wel konden waarnemen, en bij welke niet meer.

De onderzoekers onderzochten vijf soorten smaakstoffen: zoet, zuur, bitter, zout en 'umami'. Umami is de smaak die je vindt in hartige gerechten. Smaakstoffen als natriumglutaminaat, die je in praktisch alle kant-en-klaargerechten tegenkomt, veroorzaken de smaak van umami.

Het smaakvermogen van de mannen was het ongevoeligst, ontdekten de onderzoekers. Vooral het vermogen om zuur en zout te proeven bleek met de leeftijd af te nemen. Dat was in wat mindere mate het geval bij de smaken zoet en umami.

Uit het onderzoek bleek ook dat de proefpersonen konden leren proeven. Naarmate de proef, die meerdere dagen duurde, vorderde, werd hun smaakvermogen voor de smaakstoffen steeds scherper. Toch is 'smaaktraining' waarschijnlijk niet de oplossing voor mannen die van hun eten willen blijven genieten. Juist bij oudere mannen was het leereffect het kleinst. | W.K.