Nieuws - 1 mei 2015

Oude stier krijgt plek op campus

tekst:
Roelof Kleis

Man met Stier, het levensgrote stenen beeld dat de toegangsweg naar ASG in Lelystad siert, komt naar de campus. Het beeld krijgt een plek voor Zodiac. Het beeld is van de hand van Willem Berkhemer.

Man met Stier wordt op dinsdag 12 mei naar de campus verhuisd. Dat is nog een hele klus: het gevaarte weegt inclusief de voet zo’n slordige zesduizend kilo. Het wordt de derde verhuizing van het kunstwerk, dat zijn openbare leven begon in 1965 met een plekje voor het Instituut voor Veteeltkundig Onderzoek (IVO) op landgoed Schoonoord in Zeist.

adema's athleet.jpg

Berkhemer maakte het kunstwerk in het kader van de percentageregeling beeldende kunst, volgens welke een procent van de bouwkosten van een overheidsgebouw aan kunst moet worden besteed. In 1994 fuseert het IVO met andere DLO-instituten tot het ID-DLO, het Instituut voor Dierhouderij dat zich in Lelystad vestigt. Man met Stier verhuist een jaar later ook naar de polder.

Met de verhuizing van DLO naar de campus herhaalt de geschiedenis zich. Op verzoek van de medewekers in Lelystad, voor wie Man met Stier een vertrouwd gezicht is, verkast het beeld mee naar Wageningen. Daarmee heeft Zodiac weer een stier aan boord. In de kantine van het oude Zodiac aan de Marijkeweg hing jarenlang de reusachtige opgezette kop van de beroemde fokstier Adema’s Athleet.

Adema’s Athleet overleefde de verhuizing naar de campus niet. In het interieur van Zodiac bleek geen ruimte voor de spermakampioen die in 1943 stierf. De kop is afgestaan aan het Fries Landbouwmuseum. Man met Stier krijgt wel een nieuw thuis op de campus. Het beeld komt in het gras voor de rechtervleugel van het gebouw te staan.

groeipunten.jpg

Voor Wageningers is beeldhouwer Willem Berkhemer (1917-1998) geen onbekende. Op de campus tussen Orion en Atlas staat Groeipunten, een werk dat Berkhemer in 1971 maakte voor Agronomie (vakgroep Landbouwplantenteelt) aan de Haarweg. Het werk stelt drie verschillende groeistadia van rogge voor. Het werk werd vijf jaar geleden naar de campus gehaald.

Berkhemer is zelf een tijdje Wageninger geweest: hij woonde van 1943-1952 in het pand Nudenoord. Op dat moment was hij overigens nog geen beeldhouwer. In 1963 ontwierp hij de voorloper van de huidige fontein op de Markt. In het centrum van de stad, nabij Emmapark/Nudestraat, staat een hommage aan de dichter Gerrit Acherberg. Berkhemer maakte het in 1996, twee jaar voor zijn dood. In de wijk Nieuw Kortenoord is een straat naar Berkhemer vernoemd.