Nieuws - 15 januari 2018

Oude computers naar K-buurt A'dam

tekst:
Roelof Kleis

Science for Impact kan soms heel simpel zijn. Negen oude WUR-computers hebben een tweede leven in de Amsterdamse K-buurt.

Marco Barsoum (Hart voor de K-buurt), Leonie Janssen-Jansen en Michiel Stapper (UvA) bij een van de computers. © Hart voor de K-buurt

Het initiatief is van hoogleraar Land Use Planning Leonie Janssen-Jansen. Zij trekt het NWO-gefinancierde R-Link-project, waarbinnen wordt onderzocht hoe bottom-up initiatieven in de gebiedsontwikkeling bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Een van die projecten is ‘Hart voor de K-buurt’ in Amsterdam Zuid-Oost, waar bewoners zich inspannenvoor extra voorzieningen in de wijk.

Nieuwsblaadje
Janssen-Jansen onderzoekt hoe dat in zijn werk gaat. Dat is wetenschappelijk onderzoek. Maar bijdragen kunnen ook heel rechtstreeks zijn. ‘Na afloop van een workshop in november, onder het genot van een Surinaamse maaltijd in buurthuis De Bonte Kraai, vertelde initiatiefnemer Mike Barsoum over de praktische problemen waar ze tegen aan liepen: ze hadden geen geld en geen computer om hun nieuwsblaadje te schrijven.’

Janssen-Jansen dacht meteen aan de stapel afgedankte computers op de kamer van het secretariaat van de leerstoelgroep in Wageningen. Met toestemming van WUR en wat hulp links en rechts staan de computers inmiddels in Amsterdam. Samen met afgeschreven beeldschermen van de plaatselijke woningcorporatie De Key, die ook een ruimte voor de buurtgroep beschikbaar stelt, staan er nu negen complete computers.

Huiswerk
De computers worden gebruikt om het nieuwsblad mee te maken. Daarnaast zijn er plannen om ook computerworkshops te geven en huiswerkplekken te maken voor jongeren uit de buurt.