Nieuws - 15 maart 2001

Oud-vice-directeur Serageldin verdedigt Wereldbank

Oud-vice-directeur Serageldin verdedigt Wereldbank

Op donderdag 8 maart discussieerde oud-vice-directeur van de Wereldbank dr. Ismail Serageldin met studenten over de positie van de bank. Hij deed dat op verzoek van studentenplatform Patio. Serageldin zei dat veel van de kritiek op de Wereldbank zich richt op een Wereldbank die niet meer bestaat. "Ik ben niet alleen een vriend van Joseph Stiglitz, ik ben het ook met hem eens." Stiglitz, senior econoom, vertrok vorig jaar met zware kritiek bij de Wereldbank.

Volgens Serageldin is de bank veranderd en nu gevoeliger dan voorheen voor de gevolgen van het verstrekken leningen voor inkomensongelijkheid en armoede. Serageldin ziet de omslag in de jaren tachtig: de staat krijgt minder gezag - te groot om burgers te bereiken, te klein om mondiale problemen aan te kunnen - en het bedrijfsleven krijgt meer invloed. Wat veel overheden volgens Seragelding ten onrechte nog niet erkennen, is dat ook niet-gouvernementele organisaties (NGO's) een belangrijke rol spelen in het op gang brengen van ontwikkeling. Toch zijn het juist de NGO's die kritiek hebben op de aanpak van de Wereldbank, die alleen met overheden samenwerkt en dictators daarbij niet uit de weg gaat. Serageldin: "Ontwikkeling van onderop is belangrijk, maar alleen NGO's maken geen ontwikkeling. Je hebt ook wegen nodig, en elektriciteit. Het gaat erom dat top-down en bottom-up op een goede manier samen komen in een holistische ontwikkeling."

Serageldin zei het eens te zijn met de kritiek op de triomf van de Verenigde Staten over de vrije markt, zoals geuit door demonstranten in Seattle en Praag. "Vergeet het woord vrije markt. Wall Street is de meest gereguleerde markt van de wereld. Het gaat om een concurrerende en gereguleerde markt."

Op de vraag of de Wereldbank haar doel niet mist zolang er nog steeds meer geld uit Afrika verdwijnt - onder andere naar een winstgevende Wereldbank - dan er naartoe gaat, zei Serageldin: "In een wereld waarin voor een miljard dollar per minuut verhandeld wordt, is de Wereldbank maar een relatief kleine speler." Ook zei hij dat de bank afhankelijk is van soevereine staten. De rijkste twintig landen verdienen zeventig keer meer dan de twintig armste landen. Toch willen zij niet meer dan 0,3 procent van hun bruto nationaal product aan ontwikkelingshulp geven. | J.T.

De volledige tekst van de discussieavond staat op www.tropen.net.