Nieuws - 5 juni 2015

Oud-studenten beginnen escape room

tekst:
Rob Ramaker

Twee oud-studenten openden deze week een escape room in Wageningen. Bij zo’n spel bevrijden deelnemers zich uit een afgesloten kamer door puzzels op te lossen onder tijdsdruk.

Foto: Joeri Versteegen (l) en Rutger Kroes

Sinds gisteren kun je je in een verlaten fabrieksgebouw aan de Nude laten opsluiten in een nagebouwde bunker. Vrijwillig. Tegen betaling. Je kruipt in de huid van een geallieerde krijgsgevangene die de kans krijgt te ontsnappen wanneer alle bewakers hun post verlaten. Deze zogeheten escape room is een initiatief van oud-studenten Joeri Versteegen en Rutger Kroes. Om te ontsnappen zoeken teams voorwerpen, achterhalen codes en lossen logische puzzels op. En daar hebben ze één uur voor.

Het idee een escape room te beginnen ontstond toen Versteegen en Kroes na hun afstuderen geen fulltime werk konden vinden. ‘We hadden zelf een paar keer gespeeld’, zegt Versteegen, ‘en telkens vroegen we ons af hoe je zelf zo’n kamer zou maken.’ Afgelopen januari gingen ze met hun dagdroom aan de slag. Het was hard werken, maar gaf ook een kick. ‘Je probeert originele spellen te verzinnen en je bent bezig met je eigen bedrijf.’ Komend jaar moet blijken hoeveel bezoekers de kamer trekt en of deze rendabel is. Ondertussen wordt er al nagedacht over een opvolger. Je kunt een kamer immers maar één keer spelen.

We hadden zelf een paar keer gespeeld en telkens vroegen we ons af hoe je zelf zo'n kamer zou maken.
Joeri Versteegen

Het idee van escape rooms is afkomstig uit computerspelletjes. De eerste kamer zou in 2006 al zijn opgezet in Silicon Valley. Het fenomeen brak in 2014 in Nederland door en inmiddels zijn er bijna honderdtwintig kamers, met uiteenlopend thema’s en kwaliteit, in ons land. Overigens vind je het echte Mekka van escape rooms in Boedapest.

De Resource-redactie mocht gisteren het spits afbijten. We ontdekten al snel dat Versteegen en Kroes een uitdagende kamer hebben gemaakt met enkele verrassingen. Uiteindelijk waren er een aantal tips voor nodig maar bereikten we veilig de uitgang met nog 3,5 minuut op de klok. Een tijd die, zo vermoeden we, wel te verslaan moet zijn voor een groepje slimme studenten.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan