Nieuws - 30 januari 2020

Oud papier terug op het toilet

Oud papier komt voortaan terug op de campus als toiletpapier. Een nieuwe samenwerking tussen inzamelaar en verwerker van papier maakt dat mogelijk.

© Roelof Kleis

Papier wordt op de campus al sinds jaar en dag gescheiden ingezameld en verwerkt. Alleen de papieren handdoekjes in de toiletten verdwijnen nog bij het restafval. Maar het kan nog duurzamer: inzameling, transport en verwerking van het papier bundelen in ėėn korte keten, en de nieuwe producten vervolgens weer gebruiken voor het sanitair op de campus.

Papierkringloop
Dat is wat inzamelaar Veolia, verwerker WEPA en leverancier Asito met WUR zijn overeengekomen in een nieuwe zogeheten papierkringloop. Veolia zamelde al het (al of niet vertrouwelijke) papier in. Daar komen nu ook de papieren bekers en de gebruikte handdoekjes in de toiletten bij. Leverancier Asito koopt het sanitairpapier bij WEPA. De drie partijen werken nu samen in een keten.

Satino Black1.jpg

WEPA Nederland in het Limburgse Swalmen verwerkt het ingezamelde papier tot toiletpapier en papieren handdoekjes volgens het principe van cradle-to-cradle. Er wordt alleen papier gerecycled, op groene stroom en met gebruik van zo min mogelijk water. Deze BlackSatino lijn is een tijdje terug al in de toiletten op de campus geïnstalleerd.

Lease-auto's
WUR is een grootverbruiker van papier. Zo gaan er elk jaar in de automaten 3,8 miljoen papieren bekers doorheen en op de toiletten 17 miljoen handdoekjes. Aan oud papier wordt 277.000 kilo afgevoerd. Volgens WEPA bespaart WUR binnen de nieuwe kringloop jaarlijks een CO2-emissie die gelijk is aan de uitstoot van 25 lease-auto’s. Die winst zit deels in het cradle-to-cradle productieproces. Daarnaast wordt op transportkosten bespaard.