Nieuws - 14 maart 2013

Oud nieuws

Aderverkalking is mogelijk toch niet zo'n moderne aandoening, blijkt uit onderzoek van cardiologen van Saint Luke's in Kansas City. Zij trokken 137 mummies door de scanner. Een derde van hen (de mummies dus) had dichtgeslibde aderen. De relatie met lifestyle staat daardoor op de tocht. Of niet? Misschien nam de oermens het ook niet zo nauw met vettige tussendoortjes.

26-plaatjebijultras0714.jpg
Sperma
De kwaliteit van sperma vertoont een seizoensritme. Dat zeggen Israëlische gynaecologen na bestudering van 6455 kwakjes. Hoeveelheid en beweeglijkheid van het zaad piekt in de winter. Dat verklaart volgens de onderzoekers de geboortepiek in de herfst. O ja? Tentamenvraag: noem minstens drie andere verklaringen voor de hausse aan herfstgrut.
Slenteren
Een scriptie schrijven is ongezond. Als je het te fanatiek aanpakt tenminste.  Maastrichtse wetenschappers concluderen dat lange tijd zitten, ongeveer 14 uur per dag, slecht voor je is. Zelfs als je daar een uur intensief bij sport en een uurtje of twee rondloopt. Acht uur zitten en zes uur rondslenteren is veel gezonder. Toch maar even uitstellen, dat afstuderen. Of het lab in.
Koffie-bij?
Cafeïne, niet alleen mensen zijn er dol op. Ook bijen vliegen graag een stukje om voor een shotje. Dat ontdekten Britse wetenschappers toen ze de beestjes probeerden te trainen. De insecten bleken de geur van nectar mét cafeïne drie keer beter te onthouden dan die zonder. Goed voor hun geheugen dus. Het zou mooi zijn als dit ook bij mensen werkte. Dan zou Nederland een van de slimste landen ter wereld zijn.