Wetenschap - 25 april 2002

Otters uit Letland en Wit-Rusland geschikt voor herintroductie

Het lijkt genetisch niet onverantwoord om otters uit Letland en Wit-Rusland uit te zetten in Nederland. Dat blijkt uit DNA-analyses die studente populatiegenetica Vera Ros deed onder begeleiding van moleculair ecoloog dr Hugh Jansman van Alterra.

De laatste Nederlandse otter werd in 1988 op de A7 tussen Joure en Sneek doodgereden. Sindsdien wordt er gewerkt aan een herintroductieprogramma. Ros onderzocht DNA-monsters uit Duitsland, Letland, Wit-Rusland, Zweden en Tsjechi? en verzamelde gegevens over het DNA van otterpopulaties uit Duitsland, Denemarken, Engeland en Oostenrijk. Deze gegevens vergeleek ze met DNA-monsters van opgezette otters uit verschillende Nederlandse musea en otters in het internationale fokprogramma. Daaruit blijkt dat er waarschijnlijk geen genetische problemen zullen optreden bij de herintroductie, want de genetische verschillen tussen populaties zijn klein.

De biologiestudente onderzocht de otters niet alleen op genetische verschillen op populatieniveau, maar ook op individueel niveau. Als de individuele otters met DNA-analyse van elkaar te onderscheiden zijn, kunnen ze na het uitzetten gevolgd worden zonder dat ze echt gevangen of anderszins lastiggevallen hoeven te worden. Door het distilleren van een DNA-fingerprint uit de uitwerpselen of uitgevallen haren kunnen onderzoekers dan aantonen welke otter het is.

Of de otters uit het fokprogramma gebruikt kunnen worden voor de herintroductie is en blijft voorlopig onzeker, want daarover gaat het gerucht dat er ooit een ondersoort uit Zuidoost-Azi? is ingekruist. Ros merkte tijdens haar onderzoek wel dat de populatie uit het fokprogramma vreemde genen had, maar ze kon niet vaststellen of die nu uit Europa of Zuidoost-Azi? kwamen. "Voorlopig moeten we dus voorzichtig zijn bij de herintroductie van otters uit het fokprogramma", luidt haar conclusie.

Het herintroductieprogramma van de otter zal in juni of juli zijn hoogtepunt bereiken met het uitzetten van otters. In Letland en Wit-Rusland leven otters die net als in Nederland in zoet water leven en bestand zijn tegen vorst. Het zullen dan ook waarschijnlijk deze Oostblokotters zijn die uitgezet gaan worden. | M.W.