Nieuws - 23 oktober 2008

Otter uit Weerribben doodgereden in Doesburg

Het Wit-Russische ottervrouwtje ‘A07’ is niet meer. Het dier ligt in de diepvries van Alterra. De otter is in 2002 uitgezet in de Weerribben, maar was al jaren spoorloos. Onlangs werd A07 overreden in Doesburg. De vraag is wat ze daar deed. En vooral: met wie.
De otter blijkt jongen op de wereld te hebben gezet. Alterra gaat op zoek naar de vader. A07 was een van de laatste nog levende exemplaren van de lichting die in het najaar van 2002 in de Weerribben zijn uitgezet, zegt ing. Dennis Lammertsma van Alterra. Dat is op zich niet vreemd. ‘De levensverwachting in het veld is maar vijf jaar. De sterfte is dus heel hoog.’
De onderzoekers waren A07 al jaren uit het oog verloren. Sinds 2003 werd niets meer van het beest vernomen. Er werden geen signalen meer ontvangen van de geïmplanteerde zender en geen keutels gevonden in het uitzetgebied. Nu blijkt het dier te zijn afgereisd richting Doesburg, ruim tachtig kilometer zuidelijker, waar ze aan haar eind kwam. Maar niet nadat ze het afgelopen jaar twee jongen op de wereld had gezet, zo bleek uit sectie. En dat is interessant, want wie was de vader? Ofwel A07 is drachtig afgereisd naar Doesburg, of ze is in Doesburg zwanger geraakt. Mogelijk zelfs door een Duitse otter, oppert Lammertsma. Dat zou helemaal mooi zijn; tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat er vermenging met buitenlandse otters heeft plaatsgevonden.
Alterra gaat nu uitzoeken of er een otterpopulatie in de buurt van Doesburg is. Dat ­betekent dat Lammertsma en collega’s ‘keutels gaan zoeken’. Genetisch onderzoek aan de ­uitwerpselen zal informatie moeten ­opleveren over de vader van de jongen van AO7.