Organisatie - 28 januari 2010

Orion krijgt intelligente liften

Het nieuwe onderwijsgebouw Orion wordt vrijwel zeker uitgerust met zogeheten intelligente liften. Met het systeem wordt de wachttijd sterk bekort.

Orion_bij_nacht.jpg
Het nieuwe liftsysteem is nog maar op een aantal plekken in ons land in gebruik. Kern van het systeem is een zelflerend computerprogramma dat voortdurend de vervoersvraag van alle gebruikers op alle verdiepingen met elkaar in verband brengt. Daaruit berekent het systeem wie het beste met welke lift mee kan. Dat werd gistermiddag duidelijk bij de presentatie van het definitieve ontwerp van Orion.
Sneltrein
Het meest kenmerkende uiterlijke verschil met gewone liften is dat het paneel met de knopjes buiten de lift zit. De gebruiker meldt zich aan en de computer verwijst naar een van de beschikbare liften. Eenmaal aan boord is er geen weg meer terug. De computer stuurt de lift. Volgens een woordvoerder van Valstar Simonis, het adviesbureau dat verantwoordelijk is voor de installatietechniek in Orion, komt het neer op een voortdurende verdeling van de liften in sneltreinen en stoptreinen. 'Iemand die naar de achtste verdieping wil, moet onderweg niet op elke verdieping stoppen. Dat kost heel veel tijd.' Met het nieuwe systeem wordt de wachttijd tot veertig procent korter.
Gevel van glas
Voor de dagelijkse gang naar de collegezalen zijn studenten overigens aangewezen op de trap. De leszalen zijn de blikvanger van Orion en hangen als een soort UFO tussen de begane grond en de derde verdieping. Aan de hoofdvormen is overigens weinig veranderd sinds de presentatie van het voorlopig ontwerp. Orion heeft de vorm van een vijfhoek. Het nieuwe zit 'm in de uitwerking. Zo bestaat de achterkant van de grote collegezaal uit een glazen wand met aan de buitenkant een omloop. Vanaf die omloop kijk je neer op de begane grond met de kantine, het cafe en het binnenterras.
Opvallend aan de buitenkant is de gevelbekleding. Orion krijgt een donkergetinte glazen gevel. De precieze kleur staat overigens nog niet vast. Op de artist impression van architectenbureau Ector Hoogstad is Orion bij nacht te zien. Op de prent komen de raampartijen goed tot hun recht. Binnen een paar weken wordt een beslissing genomen over het voorgestelde ontwerp. De bedoeling is dat nog dit jaar de eerste schop de grond in gaat.     
 
 

Re:ageer