Nieuws - 15 april 2015

Orion duurzaamste gebouw

tekst:
Roelof Kleis

Orion, Atlas en Forum zijn de duurzaamste gebouwen van de campus. De panden scoren een A als e-label. Dat blijkt uit onderzoek van bureau DGMR.

Het bureau berekende de zogeheten GreenCalc voor deze gebouwen, een milieu-index die berekend voor materiaal-, energie- en watergebruik. Bij de ingang van de gebouwen wordt binnenkort een poster opgehangen waarin een en ander wordt toegelicht.

Orion is met afstand de duurzaamste met een GreenCalc van 480, goed voor een A. Ook Atlas en Forum halen een A. Dat is volgens Ad van der Have (Facilitair Bedrijf) vooral te danken aan de energievoorziening. Wageningen UR neemt groene stroom af van het net en produceert zelf groene stroom met het windmolenpark in Lelystad. De 26 windmolens leveren 70 miljoen kWh stroom, genoeg voor WUR plus een forse woonwijk van 3000 huishoudens. De gebouwen zijn daarnaast aangesloten op het wko-systeem (opslag van warmte en koude) op de campus.

Na de genoemde gebouwen komen ook nog Triton (studentincubator) en Vitae (Rikilt) aan de beurt. Openbare gebouwen moeten sinds begin dit jaar over een e-label beschikken. Volgens Van der Have valt er over te twisten of de onderwijsgebouwen van de universiteit daar ook onder vallen. Desondanks is besloten om een aantal semi-openbare gebouwen te labelen.