Wetenschap - 27 september 2007

Oregano en kokos tegen uierontsteking

Vetzuren uit kokos en extracten van oregano en tijm kunnen een dam opwerpen tegen notoire ziekteverwekkers als Staphylococcus aureus en Streptococcus uberus. De stafylokok en streptokok veroorzaken uierontsteking bij koeien.
Om te zien of natuurlijke middelen werken tegen uierontsteking hebben dr. Steven Groot en dr. Jan van der Wolf van Plant Research International en ing. Gidi Smolders van de Animal Sciences Group hun expertise gebundeld. De onderzoekers probeerden verschillende middelen uit op de bacteriƫn, en ontdekten dat de genoemde extracten de ziektekiemen in een reageerbuis onderdrukken.
De proef maakt deel uit van een uitgebreider onderzoeksproject naar natuurlijke middelen als alternatief voor antibiotica. Met name in de biologische veehouderij is vraag naar vervangende middelen, maar ook in de gangbare veehouderij wordt gewerkt aan de vermindering van het antibioticagebruik.
Uiteindelijk is het de bedoeling om de natuurlijke extracten ook bij koeien uit te testen door ze verdund in de aangetaste uiers te spuiten. Maar zover is het nog niet, vertelt Smolders. De toepassing van natuurlijke middelen als diergeneesmiddel is aan beperkingen onderworpen.