Organisatie
Nieuws
Onderwijs

Acties om meer ‘transparantie’ niet begrepen

Niet voor meer inspraak of tegen het ‘rendementsdenken’ protesteerde het groepje actievoerders op Wageningen Campus, tijdens de ‘nationale actiedag’ op 4 maart, maar voor meer transparantie over hoe de universiteit gefinancierd wordt.
Koen Guiking

De meeste omstanders hadden niet veel aandacht voor de protesterende studenten die tijdens de lunchpauze met spandoeken Forum en Orion binnenkwamen. ‘Ik vind het een overdreven hippiebedoening’, reageerde Bas Wolkenfelt, student Dierwetenschappen. ‘Droevig’, grapte hij, refererend aan studentencomplex Droevendaal, waar veel van de actievoerders wonen. ‘Volgens mij hebben we in Wageningen niets te klagen’, verwoorde Wolkenfelt een veelgehoorde geluid.

Moira de Klijn, één van de actievoerders en voorzitter van de Critical Students Wageningen, stoorde zich aan die ‘afwachtende houding’ van veel Wageningse studenten. ‘Kijk eens wat er allemaal wordt geschreven over Wageningen’, sprak ze geprikkeld, verwijzend naar berichten waarin de onafhankelijkheid van de universiteit in twijfel wordt getrokken omdat er ook onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met bedrijven als Syngenta of Friesland Campina. ‘Daarover kun je niet zeggen: dat gaat mij niet aan.’

Maar dat de Wageningse betogers vooral demonstreerden voor meer transparantie over de financiering van onderwijs en onderzoek, dat was de meeste omstanders compleet ontgaan. ‘Het was wel grappig om te zien, die jongens in doorschijnende plastic broeken’, reageerde Dominique van Wonderen, student Food Technology. De boodschap ervan was echter niet overgekomen. De ‘transparantie’ waar de actievoerders – letterlijk – om riepen, ging met name over de geldstromen. Een enkele actievoerder had onder de “broek” van cellofaan de logo’s van bedrijven als Bayer en Shell geplakt, maar de boodschap kwam niet over. ‘Het ging toch om meer medezeggenschap van studenten in het universiteitsbestuur?’ Nee, niet in Wageningen. Daar uitten de deelnemers aan de ‘nationale actiedag’ met name hun zorgen over ‘mogelijke belangenverstrengeling’ en ‘de inmenging van de industrie in het onderzoek van de universiteit.’

Jurre Zwart, organisator van de acties in Wageningen, hoopte dat medestudenten dankzij deze acties in ieder geval gaan praten en nadenken over de financiering van Wageningen UR. Hij liet daarom weten binnenkort samen met onder andere Moira de Klijn een debat in Wageningen te organiseren ‘met transparantie als thema’.

Foto: Aart-Jan van de Glind

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.