Organisatie - 4 maart 2015

Acties om meer ‘transparantie’ niet begrepen

tekst:
Koen Guiking
15

Niet voor meer inspraak of tegen het ‘rendementsdenken’ protesteerde het groepje actievoerders op Wageningen Campus, tijdens de ‘nationale actiedag’ op 4 maart, maar voor meer transparantie over hoe de universiteit gefinancierd wordt.

De meeste omstanders hadden niet veel aandacht voor de protesterende studenten die tijdens de lunchpauze met spandoeken Forum en Orion binnenkwamen. ‘Ik vind het een overdreven hippiebedoening’, reageerde Bas Wolkenfelt, student Dierwetenschappen. ‘Droevig’, grapte hij, refererend aan studentencomplex Droevendaal, waar veel van de actievoerders wonen. ‘Volgens mij hebben we in Wageningen niets te klagen’, verwoorde Wolkenfelt een veelgehoorde geluid.

Moira de Klijn, één van de actievoerders en voorzitter van de Critical Students Wageningen, stoorde zich aan die ‘afwachtende houding’ van veel Wageningse studenten. ‘Kijk eens wat er allemaal wordt geschreven over Wageningen’, sprak ze geprikkeld, verwijzend naar berichten waarin de onafhankelijkheid van de universiteit in twijfel wordt getrokken omdat er ook onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met bedrijven als Syngenta of Friesland Campina. ‘Daarover kun je niet zeggen: dat gaat mij niet aan.’

Maar dat de Wageningse betogers vooral demonstreerden voor meer transparantie over de financiering van onderwijs en onderzoek, dat was de meeste omstanders compleet ontgaan. ‘Het was wel grappig om te zien, die jongens in doorschijnende plastic broeken’, reageerde Dominique van Wonderen, student Food Technology. De boodschap ervan was echter niet overgekomen. De ‘transparantie’ waar de actievoerders – letterlijk – om riepen, ging met name over de geldstromen. Een enkele actievoerder had onder de “broek” van cellofaan de logo’s van bedrijven als Bayer en Shell geplakt, maar de boodschap kwam niet over. ‘Het ging toch om meer medezeggenschap van studenten in het universiteitsbestuur?’ Nee, niet in Wageningen. Daar uitten de deelnemers aan de ‘nationale actiedag’ met name hun zorgen over ‘mogelijke belangenverstrengeling’ en ‘de inmenging van de industrie in het onderzoek van de universiteit.’

Jurre Zwart, organisator van de acties in Wageningen, hoopte dat medestudenten dankzij deze acties in ieder geval gaan praten en nadenken over de financiering van Wageningen UR. Hij liet daarom weten binnenkort samen met onder andere Moira de Klijn een debat in Wageningen te organiseren ‘met transparantie als thema'.

Foto: Aart-Jan van de Glind

Re:acties 15

 • Daniel Wiersma

  Gefeliciteerd Aart-Jan met je foto!

  Iets on topic, ik lees en hoor alleen maar wat de transparantie van de geldstromen tussen de WUR en grote ketens zoals Friesland-campin en wat voor grote impact het heeft als we het niet transparanter maken. Maar wat voor invloed heeft het dan? Dat lees ik nergens.

  Daarnaast, universiteiten werken volgens mij altijd al samen met bedrijven. Wij doen onderzoek zodat we beter en makkelijker kunnen leven. Dat onderzoek wordt weer toegepast door de bedrijven. Waarom zou je kennis opdoen als je het toch niet kan gebruiken.

  Reageer
  • Yanina Willet

   Daniel lees "Wetenschap en welvaart: een paradoxaal krachtenveld" van klaas landsman

 • Daniël

  Het protest in het Maagdenhuis is het resultaat van een raad van bestuur en een studentenraad die elkaar de tent uit vechten. Ik geloof niet dat 'droef' eerst met de studentenraad om tafel is geweest of de raad van bestuur heeft aangeschreven. Misschien moeten de demonstranten eerst even proberen om op een fatsoenlijke manier tot een oplossing te komen in plaats van alle studenten die op het forum aan het werk zijn lastig te vallen. Deze vertoning slaat wat mij betreft in ieder geval volledig de plank mis.

  Reageer
  • Art Beziers

   Ach, die droevers zijn beroepsboeroepers. Grijpen iedere kans aan om ergens tegen te schoppen. Altijd leuk, toch? Lekker rebelleren om het rebelleren...en dan straks als ze eindelijk hun papiertje hebben gaan werken bij de grootkapitalistische bedrijven die ze nu vervloeken...

 • Student

  Als het een probleem is om op korte termijn iets te organiseren, doe dat dan niet. Het komt dan nogal lachwekkend over en mist het doel. Zeker als er maar een groepje mensen uit een bepaald netwerkje komt actievoeren.

  Reageer
 • Moira de Klijn

  @ JH

  Daar heb je gelijk in. Het zou mooi zijn als dit gedragen zou kunnen worden door een meer gemêleerd gezelschap. Door de zeer korte voorbereidingstijd was dit niet haalbaar. Ik denk dat veel zaken door een breder publiek worden ondersteund dan alleen het gezelschap van gisteren.

  Door een goed debat te organiseren met alle betrokken partijen: bestuur WUR, leerlingenraad, nieuwe universiteit etc. hoop ik dit wel voor elkaar te krijgen.

  Reageer
 • JH

  Hoewel de demonstranten zeker een paar goede punten hebben (een paar, niet alleen maar), is het jammer dat de "messengers" van de booschap zulke, tja, excentrieke figuren zijn. Dit stoot nogal wat andere mensen af, zoals ook in het bovenstaande artikel te lezen valt.

  De demonstranten zouden er goed aan doen een wat meer gemêleerd gezelschap te vormen alvorens ze weer met het gebruikelijke vertoon spandoeken staan uit te rollen.

  Reageer
  • Anouk

   Beste JH,

   Het zou wel heel erg spijtig zijn als het feit dat mensen een andere kledingstijl hebben een reden is om mensen af te stoten. Dit zou alleen maar van een extreem beperkte, kortzichtige houding getuigen, iets wat de actievoerders juist ook willen doorbreken. Daarnaast was iedereen welkom om mee te demonstreren, dan is het toch juist fijn dat deze studenten zijn komen opdagen?

   Misschien zouden die mensen iets meer kunnen leren van deze tja, excentrieke figuren.

 • Moira de Klijn

  Bedankt Koen/Resource voor het verdraaien van mijn woorden.

  ten eerste zijn wij erg blij met onze universiteit. wij willen vooral niet dat dat in het geding komt door negatieve publiciteit. er is aardig wat kritiek mbt belangenverstrengeling gezien de financiering van de industrie. de betrouwbaarheid van de WUR staat juist voor ons hoog in het vaandel en daarom werd er gepleit voor meer transparantie. Dat er geld van de industrie komt is niet het probleem maar wel als dat betekent dat het fundamentele onderzoek daar onder gaat lijden. https://downtoearthmagazine.nl/wageningen-trots-op-belangenverstrengeling/

  daarnaast is het niet zo dat deze actie absoluut niet begrepen wordt. Er waren maar twee dagen om iets voor te bereiden, en de wens was zeker om solidair te zijn met Amsterdam.

  wij houden van onze universiteit en wij willen vooral dat het alleen maar beter wordt. Daarbij horen ook kritische studenten die kritisch nadenken over de huidige gang van zaken en zich durven uit te spreken.

  Het is jammer dat Resource altijd zo schrijft over kritische acties, hoe onafhankelijk is dit blad? protestactietje waard ;)  Reageer
  • JB

   Gelukkig is die redactie wel in staat geweest om die zogenaamd verdraaide woorden van jou in ieder geval bij elke zin met een hoofdletter te laten starten. Wellicht dat, mochten jij en medestanders echt een poging willen doen om ook maar enigszins serieus genomen te worden, jullie daar een volgende keer ook mee zouden kunnen beginnen.

 • Klaas Swart

  Een ander deel van de studenten zat in de middagpauze in een vergadering van een opleidingscommissie constructief mee te denken en praten over onderwijs en aanverwante zaken. In zulke gremia kunnen en moeten de studenten vooral hun invloed uitoefenen. Wageningen University biedt veel mogelijkheden, maak daar optimaal gebruik van.
  Ik wil hiermee niet zeggen dat actievoeren niet juist zou zijn, dat kan zeker ondersteunen, maar maak dan ook stevig gebruik van de mogelijkheden die je formeel al hebt om invloed uit te oefenen.
  Ik heb grote waardering voor de studenten die in de studentenraad en de opleidingscommissies zitten. Zij krijgen van de universiteit faciliteieten om dit te doen. Laten we er met z'n allen voor zorgen (en pleiten) dat dat intact blijft.

  Reageer
  • Antoon

   Hear hear!

  • Anneloes

   Precies dit!

 • De Fries

  Het moet deze studenten vast ontgaan zijn dat we dankzij deze bedrijven in van die hyper moderne gebouwen les mogen volgen en dat het ons aan geen enkele studenten faciliteit ontbreekt. Volgens mij hebben wij het in Wageningen beter dan waar dan ook in het land en dat komt naar mijn idee mede door de zaken met particuliere bedrijven. Slimme zet van de uni want uiteindelijk is het aan de onderzoeker om ethische besluiten te nemen.

  Reageer
  • AnneS

   We hebben het hier beter dan veel mensen doorhebben, vrees ik.

 • Kritische Burger

  De studentjes willen op kosten van de samenleving lekker studeren of actievoeren. Bijten in de hand die hen voedt. Nu nog allemaal SP-stemmers of linkser en als eenmaal de pecunia binnen is geharkt, is het nog niet genoeg en worden het volgevreten rechtse ballen die er alle aan doen om hun eigen hachje veilig te stellen. Werkend bij de bedrijven die ze nu vervloeken...

  Reageer
  • Broer Konijn

   Maar niet hard genoeg gebeten, gezien het grootste gedeelte van het voedsel dat we krijgen nu niet alleen indirect via belasting ed wordt terug betaald, maar we nu ook de volledige basisbeurs zelf moeten investeren. Naar mijn idee geen slechte ontwikkeling, maar als "kritische burger" mag ik toch meer verwachten dan enkel het spuien van populistische standpunten.

   Ik kan helaas niet zo snel een bron vinden, maar relatief stemmen veel studenten naar mijn idee toch meer richting rechts dan links, opmakend uit mijn eigen omgeving. En uiteindelijk zijn het ook die hoog opgeleiden die allicht uw bijstand en nieuwe heup betalen, niet het hardwerkende vrouwtje achter de kassa bij de appie.

 • Jonas

  Er gebeurd enorm veel momenteel op Universiteiten als het gaat over inspraak, democratie, transparantie en rendementsdenken. Op Wageningen Universiteit speelt alles weer in een andere gedaante, en is er ook een minder lange aanloop geweest van incidenten die de onderliggende managementcultuur zichtbaar maakten. Dit protest kan een eerste stap zijn om de discussie open te breken op Wageningen Universiteit en onze bezorgdheden en verbeterpunten uit te spreken!

  Reageer

Re:ageer