Student - 12 januari 2016

Opnieuw college van slangenfan Sterrin Smalbrugge

tekst:
Linda van der Nat
3

Studente Sterrin Smalbrugge, bekend van haar slangencollege vorig jaar, staat opnieuw ‘voor de klas’. Op 17 februari geeft de studente Bos- en natuurbeheer een college in het Orion, en wederom neemt ze een paar bijzondere huisdieren mee.

Sterrin slaat wederom de handen ineen met docent Arie Terlouw. Samen vertellen ze over de bijzondere aanpassingen die reptielen hebben om te overleven. Net als vorig jaar neemt de derdejaars studente een aantal van haar huisdieren mee: een alligatorschildpad, een korsthagedis en een spugende cobra.

‘Het wordt echt supervet,’ aldus Sterrin. ‘Waar kan je nou een spugende cobra in actie zien, behalve op tv? Ik hoop echt dat we door deze dieren dichter bij de mensen te brengen hun mening over ze kunnen veranderen. Ik heb gemerkt dat wanneer je het persoonlijk maakt, mensen ineens wel erom gaan geven. Kijk bijvoorbeeld naar Cecil de leeuw. Canned hunting gebeurde al jaren, maar pas toen het met Cecil een gezicht kreeg kwamen mensen in opstand.’

Vergeleken met vorig jaar heeft Sterrin het grootser aan kunnen pakken. De universiteit stelt de grote Waaierzaal in Orion ter beschikking. Hier kunnen maximaal 744 mensen in. Vorig jaar kwamen er 225 mensen op haar slangencollege af. Er stonden 100 mensen op de wachtlijst.

Het college Reptile Superheroes, Innovaties in een ondergewaarde heldengroep is op 17 februari van 19.30 tot 22.00 in de Waaierzaal van Orion. De toegang is gratis, maar er moeten wel kaartjes worden besteld. Aanmelden voor het college kan hier.

Re:acties 3

 • Sterrin

  @Cehrin,

  Je hebt het over Luc Yeomans, hij is overleden, dat klopt. Maar hij is een Engelsman en is daar overleden (door geen epipen te gebruiken). Dus mijn punt klopt wel, want ik heb het over Nederland en dat soort belastingen zijn landelijk geregeld. Bovendien is het ook in Engeland verder volgens mij niet vaker gebeurd dan die keer.

  Reageer
  • JH

   Het is duidelijk dat slangen je hobby zijn en dat je er gepassioneerd mee bezig bent. Dit verklaart waarschijnlijk waarom je je aangevallen voelt, terwijl mijn opmerking absoluut geen aanval was. Dat je ook de waarheid enigszins verbuigt wanneer het uikomt, maakt je verhaal echter niet heel sterk.
   Anyway, ik gun iedereen z'n hobby, zolang dat maar niet ten koste van anderen gaat. Kortom, aub je slangen niet laten ontsnappen in een woonwijk (hoe vaak je zoiets niet leest alleen in Nederland al..).

 • Sterrin

  @JH

  Wat mij bezielt?
  1.Jaarlijks sterven er ongeveer 100.000 mensen door een slangenbeet (let wel, dit is in de natuur). Hoe gaaf zou het zijn als je als wetenschapper hier verandering in kan brengen? Daar hou ik me mee bezig.
  2. Slangen redden dagelijks duizenden mensen door medicijnen. Er worden ontzettend veel medicijnen gemaakt van slangengif en iemand zal ze toch moeten melken, een heel nobel beroep vind ik.
  3. Er is nog NOOIT iemand om het leven gekomen door de slangenhobby in Nederland. Nog 0. Vergelijk dat eens met hoeveel mensen jaarlijks omkomen door paarden, koeien, honden of andere gevaarlijke hobbies als wintersport. Dus dit argument gaat voor de slangenhobby (gelukkig) niet op, en de belastingbetaler is hier dus geen geld aan kwijt.

  Verder zie ik het meer als volgt; een politie agent of brandweerman is zich ook bewust van de risico's van zijn vak (zelfs mogelijke dood), maar dit weegt op tegen de passie die je er voor hebt, het doel wat je wil bereiken, de mensen die je wil redden etc.

  Reageer
  • Cehrin

   Maar Sterrin, je vertelde toch in je vorige college dat een vriend omgekomen was omdat hij door zijn eigen koningscobra gebeten was? Dan klopt punt 3 dus niet helemaal

 • JH

  Best wel fascinerend en interessant lijkt me dit college.

  Toch vraag ik me af wat iemand nou bezielt om met dit soort - laten we gewoon eerlijk zijn - levensgevaarlijke beesten te gaan zitten klooien. Hoe vaak is een baasje of ander iemand die dacht beste vriendjes met zijn tijger/beer/slang/gorilla, etc etc te zijn al niet gewond geraakt of om het leven gekomen?
  En als je dan in het ziekenhuis ligt, moet de belastingbetaler dat dan betalen omdat zo'n iemand nou eenmaal een cobra als huisdier wilde?

  Overpeinzingen.. geen veroordeling.

  Reageer

Re:ageer