Organisatie - 1 januari 1970

Opgewekt het nieuwe jaar in

Toen Wageningen Universiteit nog Landbouwuniversiteit heette was de opening van het academisch jaar geen vrolijke gebeurtenis. Nadat de bestuursvoorzitter of de rector zorgelijke woorden had uitgesproken over altijd dreigende bezuinigingen, hield een deftige spreker de academische gemeenschap een spiegel voor. Een echte plechtigheid, die deed denken aan een kerkdienst, eentje van het zwaarmoedig gereformeerde soort.

Anno 2005 is dat heel anders. Voorzitter dr Aalt Dijkhuizen hield op maandag 5 september wel een rede over de toestand in Wageningen, maar zonder donderpreek voor de overheid. Wél een vrolijk verhaal over de successen en de kansen van Wageningen. Evangelische jubeltonen vol dankbaarheid en zelfbewustzijn.
Prof. Martien Groenen (Publiceerde drie keer in Nature), ir. Arnold van Vliet (stond in alle media met zijn Natuurkalender), prof. Johan van Arendonk (Justus von Liebig Preis), Lieselotte Heederik (student van het jaar) en Willem Takken (kreeg zeven miljoen van Bill Gates voor malaria-onderzoek) werden door Dijkhuizen samen met vier ontvangers van NWO-beurzen in het zonnetje gezet. 'Mensen waar we éxtra trots op zijn' aldus Dijkhuizen, terwijl hij hun pasfoto's achter zich projecteerde. Hij klaagt liever niet, maar benut de opening van het academisch jaar liever om de relaties met potentiële opdrachtgevers aan te halen.
Na Dijkhuizen was het de beurt aan Clemens Cornielje, kersvers commissaris van de Koningin in Gelderland. 'De dag dat ik werd benoemd kreeg ik al een mailtje van Aalt Dijkhuizen met de uitnodiging om hier aanwezig te zijn.' De commissaris noemde Food Valley 'hét succesvolle voorbeeld' voor de universiteit van Nijmegen en Twente, die aan een eigen valley werken, en vroeg om de opgedane kennis te delen. In ruil voor de diensten heeft de provincie nog wel wat potjes subsidiegeld klaarstaan.
Na Staatssecretaris van Karien van Gennip - 'met Food valley bent u een uitstekende weg ingeslagen' - betrad het kopstuk van de dag het podium, Dick Boer, directievoorzitter van Albert Heijn. Na een schets van de milieuprestaties van de grootste Nederlandse supermarkt, had hij een primeur. Albert Heijn verpakt binnenkort alle biologische ongekoelde groenten en fruit in bioplastic dat zo in de groenbak mag.
De nieuw benoemde rector magnificus prof. Martin Kropff hield na het muzikale intermezzo - geen strijkje maar een stevige percussieband - een vlot minicollege over oprakende olievoorraden en de mogelijkheden van de biobased economy. Trendwatcher Lidewij Edelkoort mocht de middag afsluiten en gaf in orakeltaal - 'We gaan naar een alchemische toekomst' - een blik op de toekomst. Ze voorzag een zelfgroeiende tafel, ontworpen door haar studenten aan de Eindhovense designacademie en genetisch in elkaar geknutseld door Wageningse wetenschappers. 'De mijne heeft vijf poten gegroeid'.
Na de borrel kregen de bezoekers bij de deur een Hamsterwekentasje van Albert Heijn, met biologische producten in het genoemde afbreekbare plastic. Alleen de lengte van de plechtigheid deed nog denken aan de gereformeerde toestanden van weleer. Voor wie zonder borrel naar huis ging, duurde de zit twee uur en een kwartier. Daar zou een goede dominee zich niet voor schamen.

Korné Versluis