Nieuws - 8 november 2007

Opgepakt wegens karikatuur

In het land van liberté, fraternité et egalité zijn drie studenten opgepakt en verhoord, omdat ze een poster plakten met een karikatuur van president Sarkozy erop. De Franse studentenbond Unef, waar de drie lid van zijn, is woest. De arrestatie is volgens de bond een aantasting van de liberté.

1514_nieuws.jpg
Op de poster steekt Sarkozy zijn middelvinger op naar de studenten, terwijl hij volgens het bijschrift wel 15 miljard aan de allerrijksten geeft. De politie vond het een belediging van het staatshoofd. Of dit een landelijke campagne was, wilden de agenten weten. En of ze wel een vergunning hadden om de posters te plakken. Overigens worden de studenten niet vervolgd.
Het Franse hoger onderwijs is gratis en de universiteiten zijn ouderwetse staatsinstellingen. Sarkozy wil de universiteiten moderniseren. Het bestuur zou minder stroperig kunnen. Wat hem betreft mogen ze ook studenten aan de poort gaan selecteren. De studentenbonden zijn het uiteraard niet met hem eens.
Sarkozy heeft overigens zelf ooit gezegd dat hij liever voor het exces van de karikatuur dan voor het exces van de censuur zou kiezen. Het is dus maar de vraag of hij het eens is met de actie van de politie.