Organisatie - 15 november 2007

Openluchtcolleges op de Wageningse Berg

Een halfrond theater voor openluchtcolleges, een brug over de Holleweg en een ‘waterval’ van kassen langs de bergrand. Als tuin- en landschapsarchitecten hun zin hadden gekregen, had de Landbouwhogeschool al in de vorige eeuw een spraakmakende campus op de Wageningse Berg.

Het schetsontwerp van een complete campus uit 1922.

Foto: .

Een breed uitwaaierend hoofdgebouw met aula en collegezalen dat uitziet op een schitterende, pompeuze oprijlaan in de vorm van een kerstpiek. De schetsontwerpen voor een complete campus op de Wageningse Berg lagen rond 1920 klaar en hadden de landbouwstad een heel nieuw aanzicht kunnen geven.
In de ‘Gids voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van de Wageningse Berg’ wordt een groot aantal al dan niet uitgevoerde plannen voor dit gebied in woord en beeld toegelicht. Het boekje geeft ook een overzicht van de ruim honderd woningen en panden in dit cultuurhistorisch unieke gebied: vaak bijzondere bouwwerken van de hogeschool, haar hoogleraren of andere notabelen.
Het nooit uitgevoerde ontwerp voor de complete campus op de berg is vermoedelijk gemaakt door de hoogleraar tuin- en landschapsarchitectuur Hartogh Heys van Zouteveen. In zijn plan krijgen vrijwel alle wetenschapsgebieden – van agrogeologie tot tropische cultures - een plaats aan weerzijden van de Rijkstraatweg, de huidige Generaal Foulkesweg. Er is zelfs plaats ingeruimd voor een bibliotheek en twee musea.
[img]Als er eind jaren vijftig dan toch echt een flink universiteitscomplex - De Dreijen - verrijst ten noorden van deze weg, ziet Bijhouwer, die Hartogh Heys van Zouteveen is opgevolgd, weer nieuwe kansen voor het omliggende gebied. In een zoektocht naar een onderkomen voor de vakgroep Plantensystematiek laat Bijhouwer zijn oog vallen op het terrein tussen de Westbergweg en de Holleweg. Om een verbinding met het Arboretum Belmonte te verzekeren ontwerpt hij in 1962 een loopbrug over de Holleweg die uitkomt bij een halfrond theater voor openluchtcolleges en een ‘cascade van drie kassen’ vanaf de bergrand naar beneden. Zijn plan voorziet onderlangs de berg zelfs in de aanleg van een roeibaan die deels een oude loop van de Rijn volgt. Allemaal plannen die in de la zijn beland. Romantische colleges in de open lucht en roeitochtjes onderlangs; het had zo leuk kunnen zijn.