Nieuws - 17 augustus 2001

Opening en kennismakingsspel

AID opent met cursus creatief met dozen

Op de eerste dag van de AID maken bijna vijfhonderd nuldejaarsstudenten kennis met Wageningen. De CAID begroet hen, hoogwaardigheidsbekleders spreken hen toe, Wajo's (Wageningse jongeren) steken hun duim op, en Cripple & the Blind speelt het AID-lied Ontbijt voor twee. Maar de meeste indruk maakt een duo klussers met hun dozen.

Twee met Feijenoord-petjes getooide slungels op een Mobylette rijden dwars door de zich verzamelende nuldejaars en steken hun duim op naar de zich opwarmende band Cripple & the Blind. De AID'ers hebben kennis gemaakt met Wajo's, maar de meesten zijn te druk met hun groepje om ze op te merken.

Terwijl de band Cripple & the Blind zich warm draait, versjouwt een duo als schilders uitgedoste klussers schijnbaar nutteloos kartonnen dozen, beplakt met feloranje tape met pijlen en de tekst 'this side up'. Het lijkt een soort cursus creatief met dozen, maar op een gegeven moment zegt het duo tegen elkaar: "We moeten opschieten; over tien minuten moet het klaar zijn." In die tien minuten bouwen ze van de dozen een poort, zoals in het logo van de universiteit.

Als de poort staat, zet de band het goed in het gehoor liggende AID-lied Ontbijt voor twee in, en onthult de CAID zich letterlijk door doeken waaronder zij staan van zich te werpen. Ze tooien zich met een petje met opblaaspijl, terwijl leden van de Technische Commissie van de AID ritmisch de pijlen met fietspompen oppompen. De AID is begonnen.

De bijna vijfhonderd nuldejaars worden welkom geheten door burgemeester Jaap Sala van Wageningen, rector magnificus prof. dr. ir. Bert Speelman van Wageningen Universiteit en directeur onderwijs drs. Riet Prins van Hogeschool Diedenoort. Sala memoreert de rampen in Enschede en Volendam en drukt de beginnende studenten op het hart om vooral de brandweer te bellen als ze vermoeden dat hun huis of kamer onveilig is. Prins herinnert de AID'ers er aan dat er ook zo'n tweehonderd nuldejaars Facility management studeren in de door haar als 'leukste studentenstad' geroemde landbouwstad. Speelman roemt de Wageningse universiteit middels bekende ingenieurs als weervrouw Helga van Leur van RTL4, president-directeur Wout Dekker van Nutreco en oud-landbouwminister Gerrit Brakx.

Het duo klussers verplaatst na de toespraken de poort van dozen en blaast een vijf meter hoge pijl op. Even later priemt de pijl met enige moeite naar boven, naast of door de poort van dozen. Het thema van de AID 2001 - Dwars door Wageningen - is via een cursus creatief met dozen in beeld gebracht. | M.W.