Organisatie - 1 januari 1970

Opening AID eindelijk eens leuk

‘Ik heb wel een toespraak voorbereid’, sputtert waarnemend burgemeester van Wageningen, Chris Rutten, wijzend op zijn binnenzak. Maar de CAID is onverbiddelijk. Tijdens de openingsshow van de introductiedagen is dit jaar geen plaats voor de traditionele slaapverwekkende lofzangen op Wageningen. En daarom is het officiële begin van de AID dan ook eindelijk eens leuk.

Rutten past zich razendsnel aan. ‘Kan de tap open?’, vraagt hij als presentator Erik Vis hem laat kiezen tussen ‘veel bier of weinig bier’. De eerstejaars belonen hem met gejuich. Alleen als de burgemeester moet kiezen tussen C&A en H&M verraadt hij het grote gat tussen zichzelf en de tieners. Hij kijkt niet-begrijpend naar de menigte die keihard ‘H&M’ roept, en zegt dan: ‘Haarlem’.
Met een multimediashow van ‘omroep Zapp’ slaagt de CAID er op vrijdagmiddag in om de nieuwe generatie studenten te boeien. Het gebruikelijke gegeeuw en geroezemoes blijft achterwege. De meiden van dansgroep e♦motion oogsten veel applaus, de filmpjes over burgemeester, rector en leden van de CAID zijn kort genoeg om leuk te blijven. En presentator Erik houdt de vaart erin als hij de ‘Wageningse hotshots’ aan de tand voelt.
Rector Bert Speelman zakt eens lekker onderuit op de knalroze fauteuil en speelt het spelletje mee. ‘Dat is een pijnlijke vraag’, zegt hij lachend als Erik vraagt hoe lang hij eigenlijk over zijn studie deed. Het antwoord – zes jaar en twee maanden – is goed voor instemmend gejoel.
Het handjevol aanwezige medewerkers van Wageningen UR spitst de oren als Speelman moet uitleggen of hij als rector de baas van de universiteit is. ‘Ja, maar eigenlijk heb ik niet zoveel te vertellen…’, begint hij. Hé, zie je de medewerkers denken, gaat hij nu iets loslaten over de vermeende machtstrijd binnen de raad van bestuur en de wat mysterieuze vervroegde rectorwissel? Maar helaas. Hij vervolgt: ‘Omdat we ontzettend veel eigenwijze studenten en docenten hebben.’ / LdK