Student - 16 april 2015

Openbare piano voor Wageningen

tekst:
Carina Nieuwenweg
6

Wageningen krijgt een openbare piano. Het plan hiervoor kwam van de Wageningse studentenkoor- en orkestvereniging (WSKOV); de gemeente Wageningen reageerde enthousiast en betaalt voor de piano en het stemmen ervan.

Het groene licht voor een openbare piano gaf de gemeente op donderdag 9 april. Leden van WSKOV moeten nu aan de slag om het plan vorm te geven. Ze moeten bijvoorbeeld op zoek naar een goede locatie voor het muziekinstrument. ‘We willen een plek waar niet alleen veel mensen komen, maar ook nog eens zoveel mogelijk verschillende bevolkingsgroepen’, zegt Bart Postma, secretaris van WSKOV. ‘Het Forum is een mooie plek, maar daar komen eigenlijk enkel studenten.’ De vraag van de gemeente aan studenten was juist om ideeën in te dienen die bjdragen aan het verbinden van de universiteit met de stad.

Leden van WSKOV presenteerden het pianoplan op 20 februari aan gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders. Naast WSKOV mochten ook de Studentenraad en studentenvereniging KSV Franciscus hun plannen presenteren aan de gemeente. Ook die plannen, zoals het organiseren van een voedingsfestival, vielen goed bij de gemeente. Maar de bal ligt nu bij de studenten; zij moeten de plannen realiseren, de gemeente kan slechts financieel ondersteunen.

Bart Postma van WSKOV legt uit dat het plan voor een openbare piano op een drukbezochte plek (zoals er ook piano’s op enkele treinstations staan) ontstond na een opdracht die was verspreid via de app WURpp. ‘De vraag was: Hoe kunnen we Wageningen levendiger maken? Muziek maakt vrolijk. Of iemand nu vals of zuiver op de fiets zingt: het is aanstekelijk. Een piano waar iedereen op mag spelen is enthousiasmerend zorgt voor levendigheid.’

De gemeente heeft toegezegd de piano en het stemmen te betalen (hoewel een precies bedrag niet is genoemd). De organisatorische kant van het verhaal is voor rekening van WSKOV. Om het project te doen slagen is WSKOV op zoek naar studenten en medewerkers met affiniteit voor muziek en de muziekscene in Wageningen die willen helpen met het project. Geïnteresseerden kunnen mailen naar wskovbestuur@gmail.com.


Re:acties 6

 • Gerben

  Probleem is natuurlijk vooral waar staat zo'n ding droog en lopen er genoeg mensen langs? // Als 'ie vaak verplaatst moet worden (hobbelige straatstenen) moet 'ie ook vaak weer gestemd worden (duurder). Markt is erg open, misschien gelijk een afdakje voor laten bouwen? ~ pianohut.
  Alternatieven is mensen verantwoordelijk maken voor de piano (i.e. binnen en buiten zetten) maar dan wordt er dus mee gesleept en moet er voldoende binnenruimte in de buurt zijn. (wat wel fijn is in de winter/regen).

  Bonuspunten als we de piano kunnen versieren met Wageningse StreetArt.

  Reageer
 • Anne

  Op de markt!

  Reageer
 • Blij!

  Busstation, in de Hoogstraat (voor de hema als tegengeluid aan de straatverkopers), op de markt. Goed initiatief!

  Reageer
 • joke Webbink

  Openbare bibliotheek?

  Reageer
  • Wakker Vlees

   In de Openbare Bibliotheek staat er al eentje als ik me niet vergis.

 • Liefhebbert

  Busstation?

  Reageer
 • Corine

  Yay! Zo'n goed initiatief! ^^

  Reageer

Re:ageer