Nieuws - 28 maart 2019

Open brief Radboud tegen Baudet

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

VSNU en KNAW gaan geen stelling nemen tegen Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Nijmeegse wetenschappers doen dat in een open brief wel.

© Vox, Radboud Universiteit

De open brief is gericht aan het bestuur van de Radboud Universiteit. Hierin roepen twaalf wetenschappers het bestuur op ‘pal te gaan staan voor hun academische vrijheid en onafhankelijkheid’. Volgens de ondertekenaars ondergraaft Baudet met zijn uitspraken de legitimiteit van onderwijsinstellingen en de mensen die er werken. ‘Hij creëert hier het spookbeeld van een “interne vijand”, schrijven zij.

Gesteund
Thierry Baudet van Forum voor Democratie haalde vorige week hard uit naar universiteiten, die de samenleving zouden “ondermijnen”. De VSNU houdt zich als vertegenwoordiger van het wetenschappelijke onderwijs op de vlakte. De academische vrijheid staat voorop, zegt VSNU-woordvoerder Bart Pierik. ‘Wij voelen ons zeer gesteund door de reactie van de minister op Baudets uitlatingen in zijn overwinningsspeech.’

Spinoza, dat was toch de filosoof van de libertas philosophandi: de vrijheid om te filosoferen?
Paul Cliteur

Ook wetenschapsgenootschap en –financier KNAW ziet nog geen aanleiding om te reageren op de uitlatingen van Baudet. In Groningen zorgt de komst van de prominente FvD’er Paul Cliteur voor ophef. De Leidse jurist en filosoof is uitgenodigd om te spreken tijdens de Nacht van de Filosofie, maar daar zit niet iedereen op te wachten. Iemand met controversiële standpunten hoort geen podium te krijgen, luidt de kritiek.

Cliteur
Cliteur vraagt zich af of de filosofiefaculteit wel wordt geleid door bestuurders met de juiste instelling. In een open brief aan de Groningse rector schrijft hij: ‘Uw decaan Lodi Nauta heeft voor 2,5 miljoen een Spinoza-premie gekregen. Mijn felicitaties. Maar, Spinoza, dat was toch de filosoof van de libertas philosophandi: de vrijheid om te filosoferen?’ Het optreden van Cliteur gaat gewoon door.

Dat academici de standpunten van Forum voor Democratie controversieel vinden, is niet onbegrijpelijk. Baudet beschuldigt de universiteiten al langer van ‘linkse indoctrinatie’. Dit zou volgens hem aan de lopende band gebeuren. Om de omvang en oorzaken hiervan in kaart te brengen, opende Forum voor Democratie deze maand een meldpunt indoctrinatie.