Nieuws - 23 juni 2010

Op zoek naar nieuwe waterputten

Wie? Jaïrus Brandsma, student international watermanagement VHL Velp

27-Jairus.jpg
 Wat? Verkenning hydrologisch systeem
Waar? Kenia
Waarom? In ontwikkelingslanden kun je het verschil maken
'Sorry dat ik gisteren niet opnam, ik zit in Malawi en mijn telefoon deed het niet. Ik werk bij voorkeur in het buitenland. Daar kun je tenminste echt wat voor mensen betekenen. In Nederland zijn er ook leuke projecten, maar daar is alles al uitgevonden. Hier in ontwikkelingslanden kan ik het verschil maken. 
'Mijn vorige stage deed ik in Kenia, tussen Nairoibi en de kust. Samen met een medestudent heb ik daar de werking onderzocht van sandstorage-dammen in het Kituigebied,  kleine dammetjes in de rivierbedding. Met die kennis kunnen we de drinkwatervoorziening verbeteren. Samen met buddy's - medestudenten van een lokale school - verkenden wij het hydrologische systeem. Wij leerden hen wat watermanagement is en zij hielpen ons met de taal. Onze buddy's heetten Benjamin en Dennis. Ze hadden ook een Keniaanse naam, maar die kan ik nog steeds niet uitspreken. 
'We zaten in een droog terrein, waar we een watersysteem inventariseerden. Op verschillende punten boorden we naar water. We kwamen erachter dat mensen twee uur per dag wandelden naar een verdroogde put, terwijl vlakbij het dorp grondwater aanwezig was. Het is geweldig om mensen zo te kunnen helpen. Ik weet nog dat we aan een put waren begonnen. Een dag later kwamen we terug en zagen we de bevolking met beitels en schoppen in de weer. Ze waren zo gelukkig met hun nieuwe bron, heel het dorp leefde op. De mensen gingen hun water zelfs verkopen waardoor iedereen welvarender werd. Het is geweldig om dat te zien. Ik ben ervan overtuigd dat ontwikkelingshulp echt kan werken. 
'De Kenianen zijn heel erg aardig, maar soms een tikkeltje onderdanig. Stroom was op rantsoen. Om de paar dagen konden we stroom gebruiken om bijvoorbeeld te internetten, maar soms lag dan precies het internet eruit. 
'Er wordt wel eens geroepen dat Kenia onveilig is. De voormalige eigenaar van het huis waar wij in sliepen, schijnt vermoord te zijn omdat hij toevallig rijk was. Zelf heb ik me geen moment angstig gevoeld. Ach, ik ben wel lang, mensen kunnen mij niet snel intimideren. Hier in Malawi hebben ze een avondklok, maar daar houd ik me niet aan. Maar, ik hang op. Ik ben aan het bellen in een auto en ik weet niet of dat hier wel mag.'