Student - 22 september 2010

Op stiletto's tussen de koeien

In een goed geïsoleerde ruimte boven de koeienstal wacht VHL-studente Sytske Jonkman op haar eerste fotoshoot. Het ruikt er naar haarlak, vermengd met de lucht van koeienstront.

Een styliste maakt Sytske op.
Sytskes steile lokken zijn uren geleden door de krultang gehaald, met haarlak bespoten en vastgezet met ijzeren clips. Een styliste maakt haar op en haalt de clips uit haar haar. Daarna zoekt ze een uitdagende outfit bij elkaar: 'Doe je je bh even uit?'
'Ik ben voor alles in', zegt de tweedejaars studente dier- en veehouderij van VHL Leeuwarden. 'Het is wel stoer om als boerin in een kalender te komen.'
Sytskes ouders hebben een melkveebedrijf met 180 koeien in Winsum. Een jongen op school gaf Sytske en haar klasgenote Gerbrich op voor de Stoere Boerenmeidenkalender. 'Het was eerst een grap, ik dacht dat ik er toch nooit tussen zou komen. Maar ineens hoorde ik bij de laatste 18.' Dan ga ik er ook helemaal voor, dacht ze. Op school, op de paardenvereniging en via Hyves vroeg ze mensen op haar te stemmen. Uiteindelijk kreeg ze 807 stemmen, genoeg voor een eigen maand in de kalender.
Lachebek
Met alleen een kort, open jasje en een zwarte kanten legging aan loopt Sytske door de koeienstal. De koeien, achter ijzeren hekken, kijken niet op of om. De styliste helpt Sytske de hoge schoenen met stilettohakken aantrekken.
De fotograaf laat Sytske op de brede band van de veewagen zitten. Armen omhoog, één been naar achteren. Haar jasje kruipt omhoog, maar bedekt nog net haar borsten. 'Neus naar beneden, sneaky naar mij blijven kijken', dicteert de fotograaf. Als hij zegt dat hij wind nodig heeft, wappert de styliste met een grote spaanplaat. De eigenaar van het boerenbedrijf kijkt goedkeurend toe. 'Wat een lachebek. Die mag hier wel stage komen lopen', grapt hij over Sytske.
Foute tractor
Een uur later poseert de Friese studente in spijkerblouse en met cowboylaarsjes bij een tractor. 'Dat gaan ze thuis niet leuk vinden, die Fendt', zegt Gerbrich. Ze doelt op het merk van de tractor, niet op de sexy outfit van haar vriendin. Nederlandse boeren zijn ofwel Fendt-adepten òf trotse bezitters van een John Deere, zoals de ouders van Sytske.
Na haar studie in Leeuwarden wil Sytske Diergeneeskunde studeren. 'Ik wil vee-arts worden. Het is werk met veel afwisseling. Je komt veel bij boeren over de vloer.' Een van de andere boerenmeiden lacht: 'Ik denk dat die boeren je dan elke nacht bellen dat er iets is met een koe.'
Op www.boerderij.nl/10108604/Fun-events/SBMK-2011/Stemmen-op-Sytske.htm kun je kiezen welke foto van Sytske in de kalender moet komen.
De Stoere Boerenmeidenkalender

'We willen de meiden zo mooi mogelijk neerzetten, als echte fotomodellen. Dat is ook de meest gehoorde motivatie om mee te doen. De meiden willen laten zien dat boeren niet altijd klompen en een overal dragen', vertelt Boerderijredacteur Jacco Keuper.
Het weekblad Boerderij produceerde de Stoere Boerenmeidenkalender voor het eerst in 2009. Tegelijk met de Stoere Boerenkalender, maar die vond minder gretig aftrek.
'Normaal brengen we vakinformatie, dit is verstrooiing. Bovendien trekken we er bezoekers mee naar de website', verklaart Keuper. 'De kalender wordt breed gekocht. Hij hangt heus niet alleen in ligboxenstallen of aardappelbewaarplaatsen.' De kalender is te bestellen via www.boerderij.nl/Fun-events.htm