Student - 28 september 2006

Op pad met een neushoorn

Maaike Leenen, studente Bos- en natuurbeheer aan Wageningen Universiteit ging eigenlijk naar Sumatra om het gedrag van neushoorn Rosa in het wild te observeren. In plaats daarvan maakte ze met het dier een wandeltocht van dertig kilometer door de Indonesische jungle

‘De bedoeling was dat ik een Sumatraanse neushoorn in het wild zou observeren om meer te leren over het gedrag van deze soort. Alles was geregeld. Samen met drie Indonesische studenten zou ik een vrouwtjesneushoorn genaamd Rosa volgen. Maar eenmaal in Indonesië bleek dit niet meer mogelijk. De Rhino Protection Unit had eindelijk toestemming Rosa naar beschermd gebied te brengen.
De beschermingseenheid hield de neushoorn al twee jaar in de gaten om te voorkomen dat stropers haar af zouden schieten. Hoewel ze tam was en niemand kwaad deed, was ze erg gewild. Ze leefde tussen de dorpjes, at van plantages en ze had al een waterleiding gebroken.
Ik mocht mee met het team dat Rosa naar een reservaat aan de oostkant van het eiland bracht. Het eerste deel van deze tocht deden we te voet. Rosa was zo gewend aan de wachters van de Rhino Protection Unit, dat ze ons gewoon volgde. ’s Nachts sliepen we onder een zeiltje, gespannen over takken. Rosa liep gewoon los. Iedere ochtend zochten we haar weer op. Ze was nooit ver weg.
Omdat het water schaars was, poetste ik mijn tanden met regendruppels als het regende. Wassen deden we in de rivier. Naast primitief was de tocht ook zwaar. We liepen dwars door de jungle en het gebied is bergachtig en modderig. We waren blij als Rosa besloot even te gaan rusten. Behalve die ene keer dat ze bovenop onze tassen ging liggen. Gelukkig was alles nog heel.
Na vier dagen bereikten we haar tijdelijke opvang, een klein afgezet gebied van twee hectare groot. Hier werd ze medisch gekeurd en moest ze gaan wennen aan een omheining. Tijdens haar verblijf observeerde ik haar gedrag vanaf een hoger gelegen punt in het midden van het gebied. Ze trok aan lianen om steeds een hapje te nemen. Ook duwde ze bomen om, omdat ze de hogere bladeren wilde. Anderhalve maand later verhuisde Rosa per vrachtwagen naar haar vaste verblijf, waar nog drie neushoorns zitten. Ze doet nu ook mee aan een fokprogramma.
Omdat ik meer wilde doen dan alleen mijn beschrijvend onderzoek, ben ik een stichting begonnen: de Asian Rhino Foundation, met de website www.asianrhino.nl. Er is nog maar weinig bekend over de Sumatraanse neushoorn. Met de stichting wil ik geld inzamelen voor meer onderzoek en bescherming.’