Nieuws - 8 maart 2001

Op moleculair niveau hebben karpers altijd koorts

Op moleculair niveau hebben karpers altijd koorts

Karpers maken een stof aan die bij mensen alleen vrijkomt als ze koorts hebben. Ook als ze kerngezond zijn. Dat ontdekte ir. Marc Engelsma van de leerstoelgroep Celbiologie en -immunologie.

Als bij mensen cellen worden aangevallen door ziektekiemen, maken ze een stof aan die het immuunsysteem attent maakt op de situatie. Die stof heet interleukine-1. Interleukine-1 doet bij mensen bijvoorbeeld koorts ontstaan. Wetenschappers hebben sinds de jaren tachtig enkele tientallen interleukines ontdekt, die allemaal een rol spelen in het immuunsysteem. Van interleukine-1 is daardoor al bekend waar het gen voor dat eiwit op het DNA zit.

Onderzoekers bestuderen pas sinds enkele jaren de rol van interleukines bij vissen. Zo ontdekte Engelsma dat het gen voor het eiwit bij karpers altijd aanstaat. "En ik heb geen flauw idee waarom", aldus Engelsma. "De vissen in onze kweekvijvers zijn net zo gezond als die in het wild." Daarmee wil Engelsma niet zeggen dat karpers altijd koorts hebben. "We hebben niet gekeken of de karpers ook daadwerkelijk het eiwit aanmaken. Een andere mogelijkheid is dat het interleukine-1, dat altijd wordt aangemaakt, helemaal niets doet."

Engelsma hoopt over een jaar te promoveren. | W.K.