Student - 1 september 2011

Op kamers gaan is leuk, maar voor je studie is het beter om thuis te blijven wonen

Marlies: Ik denk zeker dat veel studenten beter zouden presteren als ze thuis zouden blijven wonen, mits natuurlijk de reistijd niet absurd lang is.

3-BdG-8196.jpg
Als je thuis blijft wonen zul je waarschijnlijk meer regelmaat houden en minder tijd besteden aan studentenverenigingen, uitgaan en dergelijke. In die zin ben ik het eens met de stelling, maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik een voorstander ben van thuis blijven wonen. Voor jezelf leren zorgen, vrienden maken en actief zijn naast je studie zijn ook belangrijk - zelf had ik deze dingen in elk geval niet willen missen. Ik denk dat het goed is om na te denken of je gewoon alleen wilt studeren, of dat je het hele studentenleven erbij wilt. Een afweging die wat mij betreft iedereen voor zichzelf moet maken, al denk ik ook dat het in het algemeen wel goed is om te leren op eigen benen te staan.
Jillis: Op kamers gaan is niet alleen leuk, het is ook essentieel voor je studentenleven. Je studie is belangrijk, maar studeren houdt nou eenmaal meer in dan in de boeken zitten en braaf naar college gaan. Studeren gaat om zelfstandig worden, op eigen benen staan. Dat lukt je niet als je na college weer snel naar pap en mam treint om lekker aan een gedekte tafel aan te schuiven. Nee, ga lekker op kamers wonen en maak nieuwe vrienden. Ga er mee uit, drink te veel, ontdek nieuwe dingen, maak domme fouten, leer er van en zorg dat je na 7 jaar - een jaar uitloop op zowel je bachelor's en master's mag nog van ome Halbe - een sociale, ontwikkelde afgestudeerde bent die klaar is voor een leven in deze maatschappij. Dan is 'de leukste tijd van je leven' ook ├ęcht de leukste!