Nieuws - 26 januari 2012

Op kamers

Het 'op kamers gaan' is misschien wel de meest kenmerkende ervaring van studeren. En iedereen doet het. Overal. Dat blijkt uit de foto-expositie van Henny Boogert, die een beeld geeft van studentenkamers wereldwijd.

1-op-kamers.jpg
Met z'n vijven in een gammel hutje, een laptop uit het jaar nul of nauwelijks geld om de huur op kunnen brengen. Fotograaf Henny Boogert reisde voor zijn fotoserie 'Op Kamers' naar landen waar het hoger onderwijs niet zo vanzelfsprekend of financieel toegankelijk is als in Nederland. Het levert een prachtige fotoserie op, die duidelijk laat zien hoe verschillend de onderkomens zijn van studenten wereldwijd.
Boogert strikte de studenten op straat, op de campus of via kennissen. 'Als ik ze foto's uit mijn boek liet zien, wilden ze vaak wel meewerken. En dan stond ik daar ineens als rijke westerling met mijn tas vol flitsers, statieven en elektronica, urenlang een student te portretteren die met vier anderen een ruimte van een paar vierkante meter moet delen.' Dat was af en toe best moeilijk, erkent Boogert. 'Maar
ik vond dat ik iets moest doen om ze uit de anonimiteit te halen. Ik wilde ze in de etalage zetten.'
Boogert begon zijn zoektocht in Nederland, waar hij onder andere een sterflat in Wageningen fotografeerde. Daarna reisde hij naar Kenia,  Moldavië, de Filippijnen, Bolivia, Cuba, India en Rusland.
Familie
'Wat het meeste opviel, is dat alle studenten die ik heb gezien en ­gesproken vastbesloten zijn iets van hun leven te maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun familie die vaak al het geld bij elkaar heeft gelegd om een kind   te laten studeren', aldus de Amsterdamse fotograaf, die de komende tijd verschillende studentensteden aandoet met zijn expositie.
De fotograaf hoopt dat hij met zijn serie een soort doorgeefluik kan worden voor studenten en organisaties. 'Ik zou willen dat Nederlandse studenten zich bewust worden van hun medestudenten aan de andere kant van de wereld.'
Van 26 januari tot 26 februari is 'Op Kamers' te zien in de Melkweg Galerie in Amsterdam. Daarna verhuist de expositie naar onder meer Utrecht en Groningen.