Student - 20 april 2011

Wie? Rianne van Toor, derdejaars diermanagement
Wat? Onderzoek naar vruchtetende vleermuizen
Waar? Mexico
Waarom? 'Ik wilde graag veldwerkervaring opdoen in een bijzonder land.'

Echte_Werk1.jpg
'Maar één keer eerder was ik in het buitenland geweest, dus dit was gelijk erg ver weg. Mexico! Het cultuurverschil bleek al meteen toen ik voor het eerst op een marktje een tortilla at. Ik goot er ruimschoots een lekker uitziend groen sausje over heen. Gevolg:  rookpluimen uit mijn oren, en een Mexicaan die schaterlachend 'picante' riep!
'Mijn stage liep ik bij een Nederlandse PhD-student. Hij onderzoekt vruchtetende vleermuizen in secundair bos met een variatie aan bomensoorten, én in  bos met één dominante bomensoort, de O  pyramidale. Elke maand gingen we een aantal dagen de jungle in om data te verzamelen. Tegen de schemering liepen we in een flinke mars door het regenwoud, en zetten we mistnetten op. Dan was het wachten op vleermuizen die de netten in vlogen;  soms enkele, andere keren wel vijftig. Een gevangen exemplaar stopte ik dan in een katoenen zakje, dat ik naar het kamp bracht. Daar werd het dier gemeten en vervolgens weer vrijgelaten. De mooiste vleermuizensoort vond ik de grote Artibeus. Hoewel twee kwaadaardige exemplaren me in mijn vinger beten, blijft deze soort toch mijn favoriet.
'In het veld verbleven we bij een inheemse familie in het dorpje Lacanjá, in het Lacandon regenwoud. Houten huisjes, scharrelende kippetjes en twee papegaaien in de boom. Ik on kiezen uit drie slaapplekken: een tweepersoonsbed, zo zacht dat ik al vroeg in de morgen badend in het zweet wakker werd door de hitte. Of een fijn liggend eenpersoonsbed, waar ik gretig werd opgewacht door vele hongerige bedbugs. Óf een houten bed zonder matras, ook wel 'de plank' genoemd. Nadat ik ze stuk voor stuk had uitgeprobeerd, koos ik voor de laatste optie. 's-Nachts na het werk ging ik voldaan naar mijn plank.
'Al met al vond ik het een bijzondere ervaring, vooral het veldwerk. 's-Nachts door het regenwoud lopen, dwars door een riviertje en klauteren over rotsen. Het enige licht was het schijnsel van mijn hoofdlamp en oplichtende insectenoogjes. Geritsel in de bladeren, en constant gezoem van een eeuwige zwerm muggen. En vooral:  oog in oog staan met allerlei mooie vleermuizensoorten. Mexico is gaaf, ik kom hier graag nog eens terug!'