Student - 12 maart 2014

'Op de Krim denken ze met Rusland beter af zijn'

Russische student Pavel reageert op het nieuws over de Krim.
In het nieuws: Afgelopen weekend hebben Russische militairen meerdere grensposten overgenomen op de Krim. De situatie op het schiereiland is grimmig sinds de regio zich van Oekraïne probeert af te scheiden. De internationale gemeenschap keurt het gedrag van Rusland af en dreigt met sancties.

Commentaar door Pavel, student uit Rusland

‘De situatie in de Oekraïne voelt echt als nachtmerrie. Maar wanneer ik wakker wordt en het nieuws lees, is het nog steeds de realiteit. Van het nieuws word je trouwens niet veel wijzer, je krijgt alleen maar het spelletje te zien waarbij de EU en Poetin hun spierballen laten zien. Het doet denken aan de Koude Oorlog. Ook op Facebook zie ik veel verontrustend nieuws voorbij komen, zo zijn Russische vrienden van me gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de Russische militaire interventie.

In Oekraïne is de bevolking verdeeld doordat de kwaliteit van leven laag blijft. Alle omliggende landen zijn meer welvarend. Mensen in het westen denken dat ze beter af zijn met de EU, terwijl ze in het oosten, dus ook op de Krim, denken ze met Rusland beter af zijn. Of dat referendum op Krim legaal kan zijn dat weet ik niet. Toch denk ik dat het voor de inwoners niet veel uit zal maken bij welk land ze straks zullen horen. Ik denk dat je identiteit meer wordt bepaald door de regio waar je woont.

Hier word ik voortdurend naar mijn mening gevraagd over Poetin en de gebeurtenissen op de Krim. Ik moet toegeven dat ik zelf ook niet weet hoe het gaat aflopen. Het gedrag van Poetin ben ik inmiddels wel gewend, wat kan ik eraan veranderen? Als hij weer wat belachelijks naar voren brengt, dan schaam ik mij daar uiteraard voor, maar op de zelfde manier heb ik medelijden met Italianen als ik Berlusconi in actie zie.

Ik hoopte half februari dat het ergste wel voorbij zou zijn. Ik had het erover met een Oekraïense vriend, we dachten allebei dat de situatie in maart alleen maar beter kon worden. Nu zie ik hoe ver we ernaast zaten. Voor mij persoonlijk kan het ook nog vervelend worden, want ik ga over twee maanden op veldwerk in Rusland. Nu heb ik nog een visum, maar als de zaken verder escaleren zou dat slecht voor me kunnen uitpakken. Ik blijf liever positief en hoop dat het zover niet zal komen.’

Op verzoek van de geïnterviewde is gebruik gemaakt van een pseudoniem

Re:acties 3

• Arjan Verwoert

@berend Ik denk dat het belangrijk is dat je hier onderscheidt maakt dus idealisme en realisme. Het zou fijn zijn als iedereen zich aan deze verdragen houdt maar de praktijk wijst anders uit. Dit wil niet zeggen dat ik dan maar "naïef" instem met annexatie van de Krim. De druk zal wereldwijd opgevoerd worden maar ik zie dit als verspilde moeite... De uitslag ligt als vast en daarnaast vind ik, dat het schadelijk is dat de EU zelf de banden (handelsverdragen) op het spel wil zetten voor 30-40 % Oekraïners die op de Krim wonen.

Daarnaast heeft Rusland zich de laatste jaren ruim 1000km teruggetrokken op geopolitiek gebied.
    Je argument op de "pluralistische liberale samenleving", ik help je er graag aan herinneren dat de EU ook totaal antidemocratisch is samengesteld.. (schijn parlement en de Europese commissie beslist)
    De EU heeft niets (kritiek op) met de geopolitiek van Rusland maar heeft zelf dezelfde route belopen.. Al is het sluipender door een schijn parlement en vergroting van de macht terwijl afzonderlijke landen met een meerderheid tegenstemde tegen deze vergaande EU integratie..
    Slotconclusie; je maakt inmiddels zelf deel uit van een antidemocratisch regime die liever vandaag dan morgen de afzonderlijke landen opheft!
    Maak je daar maar eens druk over ;)

• Berend

@Arjan, je reactie roept bij mij allerlei vragen op.

Ik vraag me echt af waarom de 'internationale gemeenschap moet leren dat verdragen (handtekeningen) nietszeggend zijn'? Zou het juist niet beter zijn als het Westen zichzelf consequenter aan verdragen houdt en deze ook afdwingt. Wanneer ik jouw opinie tot in het extreme doortrek zijn zelfs de Geneefse conventies maar waardeloze stukjes papier.

En je conclusie - om de Krim maar gewoon naar Rusland te laten vervallen voor de lieve vrede - vind ik nogal naïef. Jij gaat er vanuit dat de rechten van Oekraïners en Krim-tataren in Rusland gerespecteerd gaan worden. Nu vind ik dat niet plausibel aangezien Rusland bepaald geen pluralistische liberale samenleving is, waar enthousiast wordt omgesprongen met bijv. Kaukasiërs. En dan moet je nog eens kijken naar het precedent. Poetin heeft zijn zin al gekregen toen het happen uit Georgië nam (Zuid-Ossetië en Abchazië), als hij de Krim ook nog eens krijgt zonder boe of bah dan gaat hij vrolijk kijken naar stukken in Oost-Oekraïne en de minderheden van etnische russen in de Baltische staten die 'beschermd moeten worden.' Nu niets doen betekent juist, meer ellende en dreiging in de toekomst.

• Thomas

Helemaal mee eens.
      Lees: http://www.washingtonpost.com/opinions/richard-cohen-ukraine-carries-the-echoes-of-sudetenland/2014/03/10/36ba5b6c-a873-11e3-8599-ce7295b6851c_story.html

• Arjan Verwoert

Of je het nu eens bent met deze annexatie of niet de Krim wordt Russisch.
    De internationale gemeenschap moet leren dat verdragen (handtekeningen) niets zeggend zijn.
    We moeten niet vergeten dat Oekraïne lang Russisch grondgebied is geweest.
    Hierdoor is lijkt Oekraïne veel meer qua traditie en cultuur op Rusland.
    Het ontwikkelingsniveau verschilt enorm tussen een gemiddeld EU land en Oekraïne daarom moeten we in het Westen helemaal niet een dergelijk land in de EU hebben.
    Zolang de Oekraïnse mensen op de Krim dezelfde rechten behouden/krijgen nadat het deel Russisch is geworden moet het Westen dit gewoon goedkeuren.
    Makkelijkste weg want 1 ding is zeker op het moment dat er tegen ingegaan wordt schuwt Poetin millitaire interventie niet!