Organisatie - 24 november 2011

Ook veel ouders bij Open Dag

De open dag voor studenten van afgelopen zaterdag was een groot succes. Er waren 30 procent meer belangstellenden van vorig jaar. Ook waren er veel meer ouders.

Foto_open_dag_19-11-2011.jpg
Er heerst een uitgelaten stemming bij de afdeling Voorlichting en Werving. 'Bijna 1800 potentiƫle studenten waren er, dat is 30 procent meer dan vorig jaar', vertelt Manon Moorman. 'De afgelopen weken stroomden de aanmeldingen binnen, maar je moet toch maar afwachten of ze ook echt komen.' Vooral voor Voeding en gezondheid, Dierwetenschappen en Bedrijfs- en consumentenwetenschappen was er veel interesse. VHL Wageningen trok ook iets meer aankomend studenten dan normaal, ongeveer 100. Er waren flink wat nationaliteiten vertegenwoordigd. Studenten uit Noord-Ierland, Israƫl, Frankrijk, China en Duitsland kwamen kennis maken.

Ouders spelen een steeds belangrijkere rol bij studiekeuze. 'Er is ook een explosie van interesse onder hen', vertelt Hermien Miltenburg. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs. Ruim driehonderd ouders woonden een presentatie bij over onder andere studiefinanciering en de langstudeerboete. 'Maar ze zijn ook bang om te dwingend te zijn', aldus Miltenburg. 'Daarom geef ik ook informatie over het puberbrein en het coachen van jongvolwassenen.'
Tijdens de ouder-voorlichting komen VHL en WU beide aan bod. 'Zo kunnen we een mooi totaalpakket bieden', denkt Miltenburg, die ook de website ouders.wur.nl heeft opgezet.
Kijkend naar het verleden zou deze stijging zich rechtstreeks doorvertalen naar het aantal nieuwe studenten. 'Maar 30 procent meer studenten is natuurlijk een droom', zegt Moorman voorzichtig. Een duidelijke reden voor het succes is niet aan te wijzen. Landelijk waren er 20 procent meer 'kijkers' dan vorig jaar omdat er relatief meer mensen naar de havo en het vwo gaan, aldus Moorman.

Traject
De Open Dag is de eerste kennismaking voor toekomstige studenten. In het ideale geval bezoeken ze daarna een algemene meeloopdag voor de studie van hun voorkeur. Daarna kunnen ze nog individueel een dag meelopen met en student.