Wetenschap
Nieuws

Ook hartpatiënt profiteert van gezonde voeding

Hartpatiënten hebben een kleinere kans te overlijden naarmate ze gezonder eten; zelfs wanneer ze al de beste medicijnen krijgen. Dat stelt Femke Sijtsma in het proefschrift dat ze vandaag verdedigt.
Rob Ramaker

Foto: Albert Straub

Deze uitkomsten laten zien dat gezonde voeding belangrijk blijft, zegt Sijtsma, zelfs wanneer je al hartpatiënt bent. Ze hoopt dat die boodschap doorklinkt in ziekenhuizen. ‘Artsen weten nu vaak niet veel over voeding en denken dat medicatie voldoende is.’ Zelfs naast de beste zorg met bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en antistollingsmiddelen, blijkt betere voeding nog steeds een verschil te maken.

Sijtsma gebruikte in haar studie gegevens van de 4307 mensen die al eens een hartaanval hadden gehad. Ze waren tussen de 60 en 80 jaar oud en waren 10 jaar lang gevolgd. De promovendus bekeek voor 24 voedingscategorieën – van mager vlees tot kant-en-klaarmaaltijden – hoeveel de deelnemers hiervan aten. Voor elke categorie kregen ze een aantal punten; 4 als ze hier veel van aten en 3,2, 1 of zelfs 0 dit minder vaak op hun bord lag. Voor alle gezonde producten, als groente, werd deze score opgeteld tot een ‘gezondheidsscore’. Hetzelfde gebeurde voor de ongezonde producten, als suikerzoete dranken.

Het grote verschil verbaasde me wel

Femke Sijtsma, promovendus bij Humane voeding

Vervolgens vergeleek Sijtsma de groep met de hoogste gezondheidsscore met de minst gezonde deelnemers. Van de mensen met het beste voedingspatroon, overleden tijdens de looptijd 13 per 100 deelnemers. In de groep die het slechtst at, stierven per 100 deelnemers 24 mensen. Een flink effect, zeker in de voedingswetenschap. ‘Het grote verschil verbaasde me wel’, zegt Sijtsma. Ze wijst er op dat dit een heel specifieke groep mensen is. ‘Je kunt deze resultaten niet zomaar doortrekken naar andere groepen.’

Het is niet het eerste onderzoek naar voeding bij hartpatiënten zegt ook Sijtsma. Maar veel daarvan gebeurde in de tijd dat moderne medicatie niet voorhanden was, of nog lang niet bij alle patiënten werd voorgeschreven. Ook hoopt ze dat haar resultaten relatief makkelijk zijn te vertalen naar het publiek omdat ze concrete voedingsmiddelen heeft onderzocht. Veel onderzoek kijkt juist naar nutriënten, als verzadigd vet en zout. ‘Het interpreteren van mijn score is makkelijker.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.