Wetenschap - 22 juni 2015

Ook complimenten voor onderzoekschool VLAG

tekst:
Albert Sikkema

De onderzoekschool VLAG is excellent en biedt de promovendi een solide basis voor een vervolgcarrière in de wetenschap en industrie. Dat stelde de internationale visitatiecommissie op 18 juni tijdens de mondelinge presentatie.

De kwaliteit van de 18 Wageningse leerstoelgroepen bij VLAG is ‘impressive’, stelde commissievoorzitter Dietrich Knorr. Sinds de vorige beoordeling in 2009 is de onderzoekskwaliteit in de onderzoekschool omhoog gegaan, waarbij de kwaliteit van de individuele groepen varieert, aldus Knorr. Ook de maatschappelijke relevantie van de groepen is groot, maar de voorzitter zag interessante verschillen tussen de groepen in de presentatie van die relevantie. Over een maand presenteert de commissie haar rapport, met daarin de rapportcijfers voor de leerstoelgroepen.

De commissie vond dat de leerstoelgroepen bij VLAG meer moeten gaan samenwerken in onderzoeksprojecten. ‘Wageningen heeft de ideale omstandigheden om integraal onderzoek te verrichten aan de voedselketen. Dat zien we nog te weinig.’ Ook de samenwerking tussen Wageningen en Maastricht, die met vier onderzoeksthema’s in de onderzoekschool zit, kan nog beter, vond de commissie. VLAG moet meer investeren in samenwerking, zowel binnen Wageningen als met internationale partners in Azië.

De commissie was onder de indruk van de kwaliteit van het PhD programma en de promovendi. Knorr: ‘Ze zitten in een goede omgeving. We zien de kwaliteitsverschillen tussen de Wageningse promovendi en andere PhD-studenten.’ Een van de sterke punten van VLAG is dat de promovendi een enorme flexibiliteit hebben om elders onderzoek en cursussen te doen, vond de commissievoorzitter van de Technische Universiteit uit Berlijn.

VLAG is de vierde Wageningse onderzoekschool die deze maand wordt beoordeeld door een groep buitenlandse wetenschappers. Komende week komt een nieuwe commissie langs. Die gaat het Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS) beoordelen.

Eerdere berichten over de huidige visitatieronde