Nieuws - 19 april 2007

Ook bij fel licht zijn varkens kippig

Varkens hebben een beperkt gezichtsvermogen. Sterker licht in de stallen verandert hier weinig aan, blijkt uit een onderzoek van de Animal Sciences Group.

Volgens Europese regels moet het lichtniveau in een varkensstal minimaal veertig lux zijn. Dit was tot 2003 nog twaalf lux. Maar met deze verhoging verbetert het gezichtsvermogen van varkens niet, zegt onderzoeker Johan Zonderland van ASG. Varkens volgen vooral hun neus en oren, niet hun ogen.
De onderzoekers leerden varkens in een proefopstelling het verschil tussen twee symbolen, een O en een C, door deze op een van de twee voederkleppen in de wand aan te brengen. Alleen achter klep C zat voer.
Na een maand oefenen wisten de dieren het verschil tussen de symbolen en konden de wetenschappers de lichtintensiteit variëren. ‘We zagen dat varkens pas meer fouten gingen maken bij veel lagere lichtintensiteiten, vergelijkbaar met een maanverlichte nacht. De verhoging van twaalf naar veertig lux maakt dus weinig uit voor een varken’, zegt Zonderland.
Uit het onderzoek blijkt ook dat varkens nogal bijziend zien. ‘Behalve de lichtintensiteit hebben we de grootte van het symbool gevarieerd. Daaruit blijkt dat varkens moeite hebben met het herkennen van kleine symbolen.’ Het is belangrijk om bij het omgaan met varkens rekening te houden met deze bijziendheid, zegt Zonderland. ‘Bijvoorbeeld door obstakels uit de weg te halen als je varkens verplaatst.’
De resultaten van het onderzoek worden meegenomen door de Europese werkgroep die welzijnsonderzoek inventariseert en de huidige regels toetst. Als de lichtnorm wordt teruggeschroefd kunnen varkensboeren flink wat geld besparen.