Organisatie - 21 mei 2010

Ook Leeuwarden is fel tegen fusie

Ketst een fusie tussen Van Hall en Larenstein af, dan is het bestaansrecht van de individuele instellingen in het geding. 'Want dan spat de doorlopende kennisketen van Wageningen UR uit elkaar.'

strategie-logo_beton_magritte.jpg
Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen praatte gisteren op een informatieronde bij Van Hall Larenstein de blaren op zijn tong, maar in Leeuwarden leek de boodschap niet aan te komen. Zo'n 100 medewerkers en een enkele student, hoorden hem uitleggen waarom een fusie moet: kostenbesparing, meer efficiency, meer loopbaanmogelijkheden meer geld voor onderwijs. Dijkhuizen: 'We maken ons belachelijk als we niet fuseren. De buitenwereld begrijpt dit niet.'
Panische angst
In de Friese hoofdstad zien ze het heel anders. De 'panische angst' bestaat, aldus vierdejaars student Denise Brilman, dat Leeuwarden een uitgeklede dependance van Wageningen wordt. Terwijl Diermanagement met zo'n 800 studenten de grootste opleiding is. Als Wageningen die ook krijgt, kunnen ze het in Leeuwarden, die nu de enige diermanagementopleiding in Europa heeft, wel schudden. De weerstand tegen een fusie zit diep, zo bleek. Net als het wantrouwen. De bijeenkomst stond bol van de emoties. Toen de niet-unieke opleidingen ter sprake kwamen, vloog de vlam in de pan. Hans Hardus, opleidingsdirecteur diermanagement, werd niet meteen op de hoogte gebracht van een plan over het onderbrengen van de majors 'Paard' in Wageningen bij Diermanagement in Leeuwarden. Slordig, gaf Ellen Marks toe.
Spelletjes
In een emotioneel betoog beschuldigde Hardus zijn collega-directeuren van 'spelletjes'. Hij kreeg applaus, zoals iedereen die kritische opmerkingen had. 'Het vertrouwen wordt door dit soort dingen ondermijnd,' merkte docent Monique den Heijer op. Een ander sprak van een 'stroperige' samenwerking. 'Jullie prioriteit ligt bij Wageningen. Voor ons zijn jullie het probleem.'
Er zit veel boosheid, zo bleek. Stafdiensten zijn verdwenen uit Leeuwarden en ook zou de werving van buitenlandse studenten voor Leeuwarden zijn stopgezet. Dijkhuizen beloofde ernaar te kijken. 'Laten we elkaar geen vliegen afvangen en een streep onder het gedoe zetten.' Maar hoe meer Dijkhuizen riep emoties los te laten, hoe hoger ze leken op te laaien.
Deze en volgende week gaat de raad van bestuur de organisatie in met haar strategisch plan 2011-2014. Resource doet van iedere bijeenkomst verslag.