Nieuws - 31 januari 2008

Ooijevaar stunt in Hamar

Bij zijn debuut bij een wereldbekerwedstrijd schaatsen was Mark Ooijevaar meteen de snelste Nederlander op de tien kilometer. De student Bos- en natuurbeheer was in Hamar met 13:12,60 bovendien bijna 14 seconden sneller dan ooit.

Formeel heeft Ooijevaar nu voldaan aan de kwalificatie-eis voor het WK afstanden, van 6 tot 9 maart in Nagano, Japan. Er zijn drie startbewijzen voor de tien kilometer, waarvan in ieder geval eentje voor Sven Kramer. Wie verder gaat beslist de KNSB uiterlijk 11 februari. ‘Ik merk het wel’, reageert Ooijevaar nuchter. ‘Het zou mooi zijn, maar het was niet het doel van het seizoen. Ik ben nu meer bezig met komend weekend.’ Zaterdag 2 februari bij de wereldbeker in Baselga di Piné, Italië, hoopt de stayer ook op de vijf kilometer zijn visitekaartje af te geven.
Met de wond aan zijn enkel die hij begin december opliep, gaat het goed. ‘Mijn benen voelen goed, mijn enkel is alleen nog wat dik.’
Voor zijn eerste wereldbekerwedstrijd stapte Ooijevaar ook voor het eerst in het vliegtuig. ‘Eerder was het nooit nodig. Het was spannend, en nogal krap. Maar als het moet, dan moet het’, zegt de lange schaatser. Naar Baselga gaat hij weer met de auto. Dat is makkelijker en meer ontspannen. ‘Ik kan meerijden met Bob de Jong.’ Dat die ook in de race is voor een ticket naar Nagano, vormt geen beletsel.