Nieuws - 20 september 2001

Oogsten

Oogsten

"75 jaar sta ik nu in Wageningen. Mijn hand strek ik uit, maar geen mensch wil de zaden meer die ik strooi. De Zaaier is vergeten.

Ik weet, ik ben een reliek uit het verleeden. Ten tijde dat August Falise mij maakte, was nog evident dat wie zaait, zal oogsten. Nu ben ik daar niet meer zoo zeker van.

De Landbouw Hoogeschool vierde met mij in 1926 het vijftigjarig jubileum van het Rijkslandbouwonderwijs. De Wageningsche bevolking zamelde geld in voor mijn ontwerp. Jaren stond ik in den open lucht, omringd door staatige bestuursgebouwen. Nu is de hemel boven mij overdekt door nieuwerwetsch glas en staal.

Dit is een tijd van oogsten. De preciese handbewegingen waarmee de boer het zaad op den bodem verspreidde, zijn uit den tijd. Dit is de tijd van het grote binnenhaalen. Gaat het goed, dan maakt men met nieuwe technieken voedsel, gaat het slecht, dan verkoopt men zijne aandeelen.

Het zaaien voor de oogst van den toekomst is heden ten dage niet meer. Daarom is het ook loogisch dat men mijn verjaardag niet viert." | M.W.